Иван Гешев: Над 500 000 e-mail адреси с пароли са открити в разследваната за хакерство фирма (допълнена)

Иван Гешев Снимка: архив

В рамките на деня са установени над 500 000 e-mail адреси с пароли в иззети от властите компютърни носители на фирмата, на чийто мениджър бе повдигнато обвинение за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление.

Това съобщи пред журналисти в Добрич зам. гл. прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус”.

Имейлите са на популярен български сайт за електронна поща. „Т. е., някой е хакнал пощенската платформа. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните e-mail адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“, каза Гешев.

Той допълни, че действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата. Предстои да бъде доказана основната дейност на фирмата, чийто собственик и служители са привлечени като обвиняеми, и най-вероятно ще се окаже киберрекет, посочи Гешев.

Повдигат обвинения на четирима за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци

До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, каза Гешев във връзка с провеждаща се акция на Специализираната прокуратура за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Под надзора на специализираната прокуратура в Добрич, Варна и София се провеждат действия по разследването на организирана престъпна група, осъществяваща данъчни престъпления с първоначални щети за около 300 000 лева.

По думите на зам.-главният прокурор след като бъдат изготвени съответните експертизи, се предполага, че щетата „ще нарасне доста съществено“. Заместник-главният прокурор заяви, че няма да коментира самия механизъм на престъпленията.

Към момента се работи с четири лица, като най-вероятно днес или утре те ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми. Единият от тях като ръководител на организирана престъпна група, а вероятно всички като извършители на данъчни престъпления, каза Иван Гешев. Той определи ръководителя на групата като „в някаква степен емблематично лице за град Добрич“. В отговор на журналистически въпрос дали задържаният е Антон Проданов, свидетел по нашумялото дело „Суджукгейт“, заместник-главният прокурор потвърди, че това е той. По думите му задържаният вече е осъждан за данъчни престъпления и „явно продължава да прави същото“. Мъжът управлявал търговски дружества, имал заведения и парадирал с политически връзки. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата, посочи Гешев.

Гешев посочи, че се правят обиски на повече от дванайсет адреса на домове и офиси в хода на разследването.

Заместник-главният прокурор коментира, че ситуацията в Добрич трябва да се подобри като посочи, че в града се водят противоборства между „някакви бизнес и криминални групировки“, а прокуратурата не е достатъчно активна и в някаква степен е безучастна.

2 Comments

  1. Това собственикът на абв.бг Домусчиев ли го е подал като доказателство

Коментарите са ограничени.