Иван Тодовор, собственикът на „Тад Груп“ – фирмата обвинена за кибератаката срещу НАП, се прибира в България. Очаква се утре той сам да се яви в прокуратурата, след като задочно му беше повдигнато обвинение и беше обявен за издирване, съобщи телевизия „България он еър“.

За Иван Тодоров беше издадена европейска заповед за арест и беше пуснат за търсене в шенгенското пространство, въпреки че обяви, че се намира на планиран преди седмици бизнес форум в Канада.

Тодоров беше обвинен в подбудителство към тероризъм при кибератака. Със същото обвинение се сдоби и търговският директор на „Тад Груп“ Георги Янков.

В момента Янков е на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева, а 20-годишният компютърен специалист беше пуснат срещу най-леката мярка за неотлонение – подписка.

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „Тад груп“ с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.