Караянчева: Партийната субсидия, машинното гласуване и самолетите F-16 бяха ябълките на раздора в парламента

Цвета Караянчева

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод края на 7-ата сесия на парламента

– Г-жо Караянчева, приключи 7-ата сесия на 44-ото Народно събрание. Как определяте изминалия политически сезон?

Сезонът беше динамичен предвид, че по това време бяха и европейските избори. Когато има избори, политиците винаги се наострят повече срещу опонентите си. Видяхте, че самата предизборна кампания беше с много черен пиар, с много клевети. Това нямаше как да не повлияе на работата в парламента.

В двата месеца преди да излезем във ваканция приехме важни законопроекти, които ще помогнат на българските граждани. Говоря за отлагането на машинното гласуване. Надявам се, че това ще се оцени от хората, защото беше едно разумно решение да не ползваме машини за местните избори. Другото важно решение беше за закупуването на самолетите F-16. Това са изключително модерни машини, които ще допринесат за оперативната съвместимост на България с военната техника на НАТО и за интегритета на Българската армия към войските на Алианса. Разбира се, темата за партийната субсидия беше част от този сезон. Все теми, които дават възможност за широк политически дебат в събранието. Сега предстоят два предизборни месеца и не ми се мисли какъв дебат ще се води в събранието. Знаете, че предизборно страстите изключително много се нажежават.

– Кои бяха ябълките на раздора между политиците?

Това, което ви изредих: партийната субсидия, машинното гласуване, закупуването на самолетите F-16. Все теми с голяма обществена значимост.

– Споменахте кои бяха важните законопроекти, но еднакви ли са те за политиците и за хората?

Мисля, че да. За политиците понякога тези теми са възможност за политическа изява, за това да се направи максимално впечатление на избирателите. Понякога се търси популизмът пред прагматичността. Идеята е да може да се покажеш по-интересен, че повече мислиш за хората и тяхното добро. Говоря за опозицията, а в повечето случаи се търси евтин политически пиар и привличането на вниманието на българските граждани. За съжаление има много такива случаи, но е важно по широки обществени теми, които касаят националната сигурност, да проявяваме повече разум и повече диалогичност.

– Последното проучване на Галъп показва, че доверието в парламента в края на политическия сезон е 21%. Как тълкувате този резултат и Вие като председател по какъв начин ще работите за неговото повишаване?

Винаги съм казвала, че рейтингът на парламента е много относително понятие. Ние сме най-прозрачната институция. Вие знаете, че в парламента има над 800 акредитирани журналисти. Наред с темите, които касаят политиката на управляващите или тезите на опозицията, винаги се търси някакъв скандал. Той няма как да не бие по рейтинга на парламента. Ние политиците също сме виновни за този рейтинг. Понякога скандалите помежду ни, евтините припирни водят до спада на обществената подкрепа към тази институция.

Не на последно място в парламента има различно представителство на политическите сили. Това също играе роля за удара по рейтинга. Ние не сме институция, както президентството. Там президентът е подкрепен от една политическа сила. В Министерски съвет управляващото мнозинство има своята подкрепа, но в парламента сме много различни политически сили и имаме много различна подкрепа.

– В края на тази сесия пожелахте на депутатите да се върнат с положителни емоции и готови за работа. Каква работа Ви чака наесен и очаквате ли нажежена обстановка в пленарна зала предвид предстоящите местни избори?

Много вярно го отразихте. Да, очаквам много сериозни дебати и дебати по теми, които не касаят законодателството. Парламентът отново ще се използва като предизборна сцена и темите, които слушахме пролетта отново ще бъдат актуални. Видяхме от декларацията, която изчете г-жа Нинова в сряда, когато беше последното заседание. Тя набеляза опорните си точки, за които ще говори през следващите няколко месеца до местните избори.

Разбира се, есенната сесия е сесията, в която приемаме бюджетът. Това е най-важният закон на държавата. Хубаво е, че правителството реализира един излишък от над 3 млрд. лв., доколкото разбирам от министър Горанов. Това ще е възможно тези средства да отидат за подпомагане на различните политики, които правителството маркира. Това е най-важният закон, който Народното събрание ще разглежда в есенната сесия.