The New York Times: Номинацията на Кристалина Георгиева е победа за Франция

Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.

В петък Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева, български икономист, да смени Кристин Лагард като ръководител на Международния валутен фонд след серия от тежки гласувания, коментира американското издание The New York Times.

Европейските страни трудно достигнаха до консенсус кой трябва да води институцията и съответно заеме един от най-важните постове в световната икономика. След няколко гласувания, изпълнителният директор на Световната банка, Кристалина Георгиева, излезе начело. В съобщение в социалната мрежа „Туитър“ тя благодари за оказаната й чест, като стана ясно и че ще напусне поста си в Световната банка.

Георгиева получи повече гласове от своя противник Йерун Дийселблум, който е бивш финансов министър на Холандия. Великобритания се въздържа от правото си на глас, тъй като според Лондон вотът е бил зле организиран. Изборът на Георгиева е победа за Франция, пишат от редакцията на американския вестник, тъй като Париж лобираше за нея още от миналия месец, когато Лагард бе номинирана за президент на Европейската централна банка. Според френския финансов министър Бруно льо Мер, българският икономист има „всички нужни умения, както и опита на международната икономическа сцена, за да смени Кристин Лагард и води МВФ успешно“.

Останалите страни имат време до шести септември да предложат алтернатива. Фондът ще трябва да преработи и своите правила, които не позволяват на човек, навършил повече от 65 години да го ръководи, а Георгиева ще навърши 66 на 13 август.

Подкрепата за нея от САЩ също остава отворен въпрос. Имаше спекулации, че президентът Доналд Тръмп ще поиска да номинира американец за поста. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин миналия месец каза в свое интервю, че неписаното правило човек от ЕС да е начело на Фонда, а американец да е директор на Световната банка, не е константа и подлежи на промяна.

ЕС не показа признаци на недоволство, когато по-рано Тръмп номинира Дейвид Малпас за ръководител на Банката. В петък пък Малпас, който е близък с президента, поздрави Георгиева за номинацията. „Вашето силно лидерство и финансова експертиза ще помогнат на всяка институция“, написа той в „Туитър“. „Чакам времето, в което ще продължим успешно нашето сътрудничество в търсене на стабилни икономически политики и просперитет в световен мащаб“, добави още Малпас.

МВФ следи световната икономика и финансова система и дава заеми на страни, които изпитват трудности да обслужват държавния си дълг. Ако все пак бъде избрана, българката я чака тежко време. Търговските удари между САЩ и Китай не спират, а Аржентина, Турция и Венецуела изпитват икономически трудности. „Тъй като е работила в Световната банка, а не е издигната от правителство, тя безспорно има визията на човек, който разбира нуждата да представлява интересите на света и неговите играчи, а не само на тесен регион“, каза Марк Собел, бивш висш служител във финансовото министерство на САЩ.

Превод и редакция: Агенция „Фокус“

5 Comments

  1. Не се гордея с Кристалина. Тя не е почтен човек!

    • Вие за виждате или не я познавате! Тя е от рядко честите хора и европейците я оцениха!!!

    • Кой се интересъва дали един жалък трол се гордее или не с Кристалина Георгиева?!!?

Коментарите са ограничени.