Създателят на „ПостБалканТон“: У нас по-лесно е да направиш кавър на Майкъл Джексън, отколкото на „Киора“

Алекс Нушев

За последните 10 години Алекс Нушев има мастерирани над 3000 продукции и 20 албума с популярна и етно-фюжън музика. Освен това, той е и композитор, аранжор, тонрежисьор и преподавател по китара.

Най-новият проект в портфолиото му на музикант е „ПостБалканТон“ с кавър версии на български хитове от 90-те години на миналия век. Първата от тях е „Бягство“ на „Авеню“ от 1995 г. Резултатът е повече от обещаващ – свеж звук с елементи на суинг и джаз, в изпълнение на млади и талантливи музиканти.

Пред БТА Алекс Нушев разказва за началото на „ПостБалканТон“, вдъхновението и трудностите да се обличат в нови дрехи хитовете от миналото.

По-долу публикуваме пълния текст на интервюто на Даниел Димитров от БТА с Алекс Нушев:

– Г-н Нушев, нека да започнем от там, че сравнението на „ПостБалканТон“ с Postmodern Jukebox е неизбежно.

– Да. Това е игра на думи и аз не крия, че идеята изцяло е вдъхновена от Postmodern Jukebox. Затова е сложена и тази представка преди Балкантон, за да е ясно. „ПостБалканТон“ означава след „Балкантон“. Искаме да правим кавъри на поп песни от 90-те години. Оказа се обаче, че това като документация и администрация, и уреждането на всички права е много трудно. По-лесно е да направя кавър на Майкъл Джексън или Фреди Меркюри, отколкото на „Киора“.

– Защо? Каква е най-голяма пречка?

– Музикантите тук искат непосилни суми. Дори стана така, че вече направихме кавър, но поради тази причина той няма да види бял свят. Нещата с „Бягство“ на дует „Авеню“ обаче стоят по съвсем различен начин. Боби Иванчев ни предостави правата за песента безвъзмездно.

– Какво да очакваме след „Бягство“?
– Имам идеи, но не смея да кажа нищо конкретно, преди да съм уредил правата. Иначе, освен „Бягство“ и „Вярвам в теб“, записахме и „Черната овца“ на „Ахат“. Изпълненията и на трите песни са на Зария Кантаржиева – вокали, Боян Бояджиев – китари, Иван Ценов (ударни) и аз на баса. Идеята е по-нататък да включим и пианист, и духова секция, и други вокалисти.

– Има ли вече изпълнители, които чуха новото „Бягство“ и поискаха да работите заедно?

– „ПостБалканТон“ ще бъде отворен проект, но още не съм го обявил публично. Надявам се, че „ПостБалканТон“ е проект, който ще живее дълго и всичко ще стане по естествен път. Има тонове българска музика, която плаче да бъде ремиксирана, пресвирена и освежена. Наесен, когато продължим с пълна пара, ще се включат и други изпълнители. Ще има гост диджеи. Може да се върнем и към музика от времето на „Балкантон“.

– Има ли нещо, което би могло да Ви откаже от „ПостБалканТон“?

– Трябват ми повече съмишленици, защото хората вече са наситени от електронен звук. А едно връщане към суинга и джаза може много да освежи музиката, включително и с електросуинг ремикси на поп парчета, които не са толкова динамични.

* * * *
Алекс Нушев е роден на 20 януари 1979 г. в град Сента (днешна Сърбия). Завършва тонрежисура в Националната музикална академия и композиция при проф. Красимир Тасков. Докторант е в областта на популярните жанрове в изследователска група „История на музиката“ в Института за изкуствознание към БАН. Докторантурата му е на тема „Метроритъмът като креативна категория в популярната музика: Аспекти на аранжимента“. От 2007 г. работи и като специалист в Института за изкуствознание по проект за дигитализиране на звуков архив с дигитален грамофон.

Нушев е автор на музиката за осем филма, на много класически композиции, ремикси на фолклорни обработки и популярни песни. Работил е с Лили Иванова, Константин Цеков, Орлин Горанов, дует „Ритон“, Маргарита Хранова, Тони Димитрова, Нешка Робева, „Булгара“, Стефка Саботинова, „Трик“, „Трамвай номер 5“, Борис Карадимчев, Стефан Диомов, Петър Писарски.

Като автор и изпълнител в областта на поп-музиката има изяви с Меги Ценова в дует Ph.D. и дует Vodari, с които за 2004 и 2005 г. има няколко награди, номинации, гастроли и участия във фестивали. За най-интересен и успешен свой проект приема Belonoga Рroject, заедно с Гергана Димитрова от „Ева квартет“.