Талисманът на Опра Уинфри – в БГ книжарниците

„Знам защо пее птицата в клетка” носи номинация за „Пулицър” на писателката-бунтарка Мая Анджелоу

 

Опра Уинфри – първата жена, станала милиардерка от работата си в телевизия, има за талисман книга. 65-годишната тв легенда от градчето Косцюшко в щата Мисисипи, не се разделя със „Знам защо пее птицата в клетка” – първата биография на прочутата писателка и борец за граждански права Мая Анджелоу. Опра я прочита, когато е на петнайсет и оттогава не е спирала да се връща към историите в нея.

„Всяка страница в тази книга разкрива прозрения и чувства, които никога преди това не бях в състояние да изрека. „Знам защо пее птицата в клетка” стана моят талисман. Като тийнейджърка се опитах да убедя всичките ми познати да я прочетат.”, отбелязва тя в предговор към едно от многобройните издания в САЩ.

„Първо се сближихме приятелски, после станахме близки като сестри. Когато тя най-накрая ми каза, че съм ѝ дъщеря, разбрах, че съм намерила дом”, пише телевизионна дама №1 за всички времена.

От няколко дни талисманът на Опра е и в българските книжарници в превод на Христина Керанова, корица от Вяра Бояджиева и с логото на „Лист”. От издателството отбелязват, че са

посветили първото у нас издание

на 50-ия рожден ден на книгата,

който е тази година.

В 352 страници Мая Анджелоу разказва историята на едно дете, което става велика жена. Това е нейната лична история.

Родена като Маргьорит Джонсън, на три години тя казва „Мамо” на баба си. На седем е жертва на изнасилване. Извергът е убит, а тя потъва в мълчание, защото смята, че е виновна за смъртта му. Проговаря отново на тринайсет, а на петнайсет вече е майка на син.

В нейния свят няколко думи винаги са с главна буква – „Мамо”, „Майка” и „Магазина”, както и Черни, Негри. Така е през целия живот на Мая Анджелоу – жената с много лица.

Стриптизьорка. Проститутка. Кумир за милиони, опора на Хилъри Клинтън. През 60-те години е рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на чернокожите за граждански права, а през 1993-а чете поемата си On the Pulse of Morning на президентската инаугурация на Бил Клинтън. А след смъртта ѝ през 2014-а Клинтън признава с тъга: „Америка загуби национално богатство”.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.