Кабинетът отпусна 100 000 лв. за разкопки на античния град „Хераклеа Синтика“ (снимки)

Снимка: Пресцентър на МС

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на археологическия обект Хераклеа Синтика край Петрич. На днешното правителствено заседание присъстваха ръководителят на обекта доц. Людмил Вагалински и кметът на Петрич Димитър Бръчков, предаде БГНЕС.

Обектът се проучва от 2007 година, но интензивно се работи след 2015 година. Като най-успешен за археолозите сезон Вагалински отчита миналогодишния след целевото финансиране от кабинета.

Премиерът Бойко Борисов насърчи кмета на града да не спира разкопките на обекта и строителството на пътя до намиращото се наблизо село Рупите.

„За мен е много важно, че обектът все повече се социализира. Местните хора от село Рупите започнаха да си правят къщи за гости. Те усещат, че в това има „хляб“ и туристи. Комбинацията от комплекса Ванга, новата магистрала и самият археологически град е неудържимо успешна”.

С парите ще бъде ремонтиран пътят от комплекса на Ванга до археологическия обект и до село Рупите. „Благодаря на Министерски съвет за поредната сума, която да инвестираме в Хераклеа Синтика. Предишният път парите бяха за инфраструктура, сега за археология. Стремим се заедно държава, община и екипът на археолозите да изградим голям туристически обект“, заяви след срещата с министрите кметът Димитър Бръчков.

„Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти.

От 2007 г. археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич. При проведените археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, бил е модерен. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.