Кабинетът отпусна 100 000 лв. за разкопки на античния град „Хераклеа Синтика“ (снимки)

Снимка: Пресцентър на МС

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на археологическия обект Хераклеа Синтика край Петрич. На днешното правителствено заседание присъстваха ръководителят на обекта доц. Людмил Вагалински и кметът на Петрич Димитър Бръчков, предаде БГНЕС.

Обектът се проучва от 2007 година, но интензивно се работи след 2015 година. Като най-успешен за археолозите сезон Вагалински отчита миналогодишния след целевото финансиране от кабинета.

Премиерът Бойко Борисов насърчи кмета на града да не спира разкопките на обекта и строителството на пътя до намиращото се наблизо село Рупите.

„За мен е много важно, че обектът все повече се социализира. Местните хора от село Рупите започнаха да си правят къщи за гости. Те усещат, че в това има „хляб“ и туристи. Комбинацията от комплекса Ванга, новата магистрала и самият археологически град е неудържимо успешна”.

С парите ще бъде ремонтиран пътят от комплекса на Ванга до археологическия обект и до село Рупите. „Благодаря на Министерски съвет за поредната сума, която да инвестираме в Хераклеа Синтика. Предишният път парите бяха за инфраструктура, сега за археология. Стремим се заедно държава, община и екипът на археолозите да изградим голям туристически обект“, заяви след срещата с министрите кметът Димитър Бръчков.

„Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти.

От 2007 г. археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич. При проведените археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, бил е модерен. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система.