Шефът на „ТАД Груп” се връща в ареста (допълнена)

Иван Тодоров. Снимка: сп. Мениджър

Апелативният спецсъд върна в ареста шефа на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Той е един от обвиняемите за хакерската атака срещу НАП, предаде Нова тв.

Заседанието за мярката му за неотклонение беше открито, въпреки искането на прокуратурата да се гледа при закрити врата.

В сряда обвинението е представило 4 тома нови доказателства, сред които данни за данъчни задължения на физически лица, информация за сделки между търговски дружества, застрахователни компании и банки.

Едно от тези доказателства е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на „ТАД Груп“
установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП.
Съдът отчете, че като собственик на тази фирма Тодоров е осъществявал пряк контрол върху
служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков. Магистратите коментираха, че на
свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. „ТАД Груп“ е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.

Изненадващо, в съда дойде и Кристиян Бойков. Магистратите обаче не допуснаха той да бъде разпитан като свидетел и да каже дали е получавал поръчки от Иван Тодоров.

Шефът на „ТАД груп“ е с обвинение за подбудителство към кибертероризъм.

Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от
разследването е постоянен арест, пише в. „24 часа“. Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала.

Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен с мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертеторизъм.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.