Шефът на „ТАД Груп” се връща в ареста (допълнена)

Иван Тодоров. Снимка: сп. Мениджър

Апелативният спецсъд върна в ареста шефа на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Той е един от обвиняемите за хакерската атака срещу НАП, предаде Нова тв.

Заседанието за мярката му за неотклонение беше открито, въпреки искането на прокуратурата да се гледа при закрити врата.

В сряда обвинението е представило 4 тома нови доказателства, сред които данни за данъчни задължения на физически лица, информация за сделки между търговски дружества, застрахователни компании и банки.

Едно от тези доказателства е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на „ТАД Груп“
установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП.
Съдът отчете, че като собственик на тази фирма Тодоров е осъществявал пряк контрол върху
служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков. Магистратите коментираха, че на
свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. „ТАД Груп“ е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.

Изненадващо, в съда дойде и Кристиян Бойков. Магистратите обаче не допуснаха той да бъде разпитан като свидетел и да каже дали е получавал поръчки от Иван Тодоров.

Шефът на „ТАД груп“ е с обвинение за подбудителство към кибертероризъм.

Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от
разследването е постоянен арест, пише в. „24 часа“. Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала.

Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен с мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертеторизъм.