Д-р Явор Иванов: Климатичните промени и мръсният въздух причиняват астма

Снимка: pixabay.com

Климатичните промени и мръсният въздух са сред причинителите на астмата. Това заяви доц. д-р Явор Иванов – ръководител на Университетската клиника по пневмология и фтизиатрия в Плевен, цитиран от БТА.

Изследване за региона на Плевен е показало, че около 10-11 на сто от възрастното население има астма.

Според медика замърсената околна среда е фактор за това. За пръв път през това лято има толкова много хоспитализации с астма в Плевен – обикновено пикът е пролетен, но сега се наблюдава и през лятото, коментира доц. Иванов. Той е убеден, че промените в климата все повече се отразяват на хората.

„Колкото по-мръсен е въздухът, толкова по-чести са проявите на астма. Ако дете расте в среда на мръсен въздух, рискът да има астма е голям“, отбеляза доц. Иванов. Според него властите, особено общините, трябва да правят всичко възможно въздухът в селищата да бъде по-чист – да се организира по-добре трафикът, да се мият редовно улиците, да се създават повече зелени пространства.

Медикът посочи важен положителен факт – към заболяването има все по-голям интерес от страна на изследователите. „Напоследък се правят открития, довели до нови подходи за лечението на астмата. Те се прилагат и в България, и конкретно в Плевен, което подобрява качеството на живот на хората, засегнати от това заболяване“, изтъкна доц. Явор Иванов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.