Д-р Явор Иванов: Климатичните промени и мръсният въздух причиняват астма

Снимка: pixabay.com

Климатичните промени и мръсният въздух са сред причинителите на астмата. Това заяви доц. д-р Явор Иванов – ръководител на Университетската клиника по пневмология и фтизиатрия в Плевен, цитиран от БТА.

Изследване за региона на Плевен е показало, че около 10-11 на сто от възрастното население има астма.

Според медика замърсената околна среда е фактор за това. За пръв път през това лято има толкова много хоспитализации с астма в Плевен – обикновено пикът е пролетен, но сега се наблюдава и през лятото, коментира доц. Иванов. Той е убеден, че промените в климата все повече се отразяват на хората.

„Колкото по-мръсен е въздухът, толкова по-чести са проявите на астма. Ако дете расте в среда на мръсен въздух, рискът да има астма е голям“, отбеляза доц. Иванов. Според него властите, особено общините, трябва да правят всичко възможно въздухът в селищата да бъде по-чист – да се организира по-добре трафикът, да се мият редовно улиците, да се създават повече зелени пространства.

Медикът посочи важен положителен факт – към заболяването има все по-голям интерес от страна на изследователите. „Напоследък се правят открития, довели до нови подходи за лечението на астмата. Те се прилагат и в България, и конкретно в Плевен, което подобрява качеството на живот на хората, засегнати от това заболяване“, изтъкна доц. Явор Иванов.