Кой се страхува от медийното присъствие на Иван Гешев?

Евгени Петров

Онзи ден попаднах на мнение в сайт, собственост на изключително богат бизнесмен, който е силно отдаден на позициите на условното извънпарламентарно градско дясно.

Цитирайки по смисъл заглавието там се питаше иронично колко пъти на ден свободните медии /не е поставено в кавички/ могат да обслужват Иван Гешев.

Искате обективност? Ами хайде тогава…

Като започнем от една червена линия на даскалска поучителност към колегите, която беше премината, да видим какво става с Иван Гешев.

От години каквото каже Гешев, се отразява. От всички сериозни медии, включително и тази със съответното заглавие.

Също от години действията на Гешев и прокуратурата се цитират масово при всяко съобщение на държавното обвинение, особено в последно време за операциите около Митьо Очите, Бенчо, Миню, Иванчева, Баневи, Арабаджиеви, кметове на общини и кой ли още не.

За КТБ да не говорим.

Същото се отнасяше за телефони измамници, наркоразпространители и всякакви бандюги, контингент на спецпрокуратурата.

В последно време всичко, свързано с хакването на НАП се отразява в детайли, както и фактите и доказателствата срещу ТАД Груп.

И всичко това беше нормално и съвсем в реда на нещата да се отразява, защото е с висок обществен интерес.

Но тогава Иван Гешев не беше кандидат за поста главен прокурор и всичко беше приемливо.

Изведнъж, след като Гешев беше издигнат от прокурорите във ВСС, определени медии започнаха да роптаят защо толкова често се отразява дейността на Гешев и съответно спецпрокуратурата…

Тоест – какво излиза – че когато Гешев се кандидатира, трябва да спрем да отразяваме неговите и на прокуратурата позиции, след като го правим години наред, само защото евентуално му правим реклама?

Аз мисля точно обратното – точно сега е времето да следим всяка стъпка, всяка изява, да отразяваме всяко изказано мнение на Гешев и прокуратурата.

И защо ли? Ами да го видим колко струва. Защото именно оттам идват и поводите за атаки, упреци и критики срещу него и самата прокуратура. Затова, че не е достатъчно „обран“ в говоренето, че нещо имал проблем с разделението на властите, заради „онлайн пръскачките“ и други излагации.

Или защото не е разпитал Пеевски по делото КТБ, при толкова много поводи, например.

И най-важното – защото така всичко излиза на светло и прозрачно. И защото е в интерес на обществото.

Ето това е обективно, според мен. Останалото е удобно обслужващо политиканстване.

Защо ли? Защото симпатизиращите на условно градското дясно медии с право се опасяват, че с отразяването си по медиите Гешев може да трупа точки и да получава одобрението на обществото.

Тогава много трудно, дори вредно би било медийните атаки и протести срещу него да срещнат нарастваща подкрепа и гражданско одобрение.

Обратното – отново биха поставили извънпарламентарното дясно само срещу всички, както е и в момента.

И сигурно това би дало поредния повод на Евгений Дайнов да обиди сънародниците ни с позиция като тази в „Дневник“: „Българите, както виждаме всеки ден, са смайващо страхлив народ. Обиколил съм доста страни и единственият народ, който съм виждал да живее в по-голям страх от българите, е беларуският“.

Припомням го, защото на 14 юни 2013 година и цяла година след това народът не беше страхлив, хич даже.

А тръгнем ли да подбираме по лични вкусове и убеждения кое да е първа новина – това вече не е журналистика, а партиен бюлетин.

8 Comments

  1. Ot posledni danni izliza 4e 4ovekat na Z. Vasilev e İç. Kostov. Borisov ne e 4ovek na Vasilev.

  2. Защото ги е страх,а в новините трябва по често да се отразяват новини за тези които си вършат работата а не за тези които правят интриги и разпространяват лъжи

  3. В ГРАД КОЗЛОДУЙ СА ПОДПАЛИЛИ КОЛИТЕ НА БИВША СЛУЖИТЕЛКА НА БКС КОЗЛОДУЙ ОН ЛАЙН

  4. „За КТБ да не говорим.“
    Защо да не говорите? Говорете. Или не ви се говори, защото там най-ясно проличава от КОЙ е зависим Гешев. От колко стотин страници името на Пеевски отсъства. Защо отсътва? Или хората на Борисов/Пеевски ще отговарят като Гешев, след като му зададат подобен въпрос по следния начин: https://www.facebook.com/watch/?v=464791581029805

    • Пеевски е един от малкото кредитополучатели на КТБ, който, непосредствено преди атаката срещу КТБ, си върна 100% от кредитите барабар с лихвите. Явно сте много бос на тема КТБ… Умнокрасавец… 😉 🙂

    • Любчо, ти ли бе, лайно миризливо. Арбитражният съд във Вашнгтон му каза на Цецо да го духа!

Коментарите са ограничени.