Премиерът нареди бързи арести на извършителите на погрома в столично заведение (допълнена)

Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов нареди полицията да предприеме бързи действия, за да установи всички извършители на погрома в столично заведение, съобщи в. „24 часа“. 

Вече има няколко задържани за погрома в столично заведение, като до края на деня се очаква всички да бъдат арестувани. Собственикът на известния ресторант „Бесо“, в който вчера вечерта група мъже трошиха мебели пред очите на клиентите, обаче не е подал сигнал в полицията, обяви не пресконференция главният секретар на МВР Ивайло Иванов след среща с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на Националната полиция и на СДВР.

 

„Факт е, че такъв сигнал не е подаван. Това значи, че не е искал да се намеси МВР и държавата, но така или иначе ние се намесихме и те вече го разбират много добре това нещо. Той можеше първо да ни подаде сигнал, а след това да качва записите в социалните мрежи. Мисля, че МВР трябва да се грижи за реда, а не хората да решават нещата чрез социални мрежи. Нашите действия стартираха, след като видяхме публикации в медиите, самосезирахме се. Недопустимо е през 2019 г. да се случват такива неща в заведения, които се посещават от много хора в столицата. Тези времена отдавна са отминали. Ако имат някакви неуредени бизнес отношения, има законов ред и съд, с които да си разрешат проблемите. Но по този начин няма да стане“, категоричен беше Иванов, цитиран от Дир.бг.

Той уточни, че собственикът, който заяви, че се страхува за своята и на семейството си безопасност, не е отправил молба за охрана към МВР.

„По разпореждане на премиера ни беше казано да предприемем всички действия, за да установим причините за извършване на тези хулигански действия и да установим и задържим извършителите“, каза още главният секретар.

Той подчерта, че подобни действия няма да се толерират и заяви, че поръчителите и извършителите на това деяние ще понесат последствията съгласно закона.

Иванов уточни, че шестима са преките извършители. Трима са установени, като един от тях е задържан, а за другите двама скоро ще последва същото. Един от тримата е криминално проявен. Както вече беше съобщено – арестуван е и поръчителят на нападението, който се оказа другият собтвеник на заведението. И двамата са разпитани. Основната версия е неуредени финансови взаимоотношения между двамата бизнес партньори. По информация на bTV задържаният се казва Красен Кръстев, който има две общи фирми с Емануил Лазаров – разпространил видеото от наказателната акция.

„Разследването е в ход. Предстои доклад на прокуратурата, с която сме в непрекъснат контакт от снощи, и ние ще им проверим целия бизнес“, закани се главният секретар.

Той уточни, че извършителите са задържани за 24 часа, а след това прокуратурата взема решение за удължаване на мярката до 72 часа.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.