ВСС качи концепцията за управление на прокуратурата на Иван Гешев, вижте я

Иван Гешев. Снимка: МВР

Концепцията за управление на прокуратурата на кандидата за главен прокурор Иван Гешев вече е качена на сайта на ВСС.

Гешев внесе документа при съдебните кадровици вчера, а срокът за публикуване беше 3 работни дни.

„Цената на т.нар. „криминален преход“ не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци“ – коментира концепцията БНР.

Вижданията си за развитието на държавното обвинение през следващите седем години, които е развил на 32 страници, Гешев описва като „надграждане и промяна“. В документа се говори за организационни и структурни промени, нова наказателна политика и по-голяма публичност на резултатите от дейността на прокуратурата, за бъде разсеян „грешният извод за безконтролност на прокурора“

Отговорност, прозрачност и институционална придвидимост, независимост и безпристрастност на прокурорите, обективни и качествени разследвания при спазване на законите и Европейската конвенция за защитата правата на човека и основните свободи – това са част приоритетите в публикуваната Концепция за стратегическо управление на прокуратурата Иван Гешев.

Според Гешев за проблемите при изпълнението на конституционните функции на прокуратурата трябва да се говори открито и отговорно. А решаването им изисква организационни и структурни промени, които да бъдат подкрепени както от законодателната, така и от изпълнителната власт. Висок стандарт за ефективно и качествено правосъдие може да бъде постигнат, смята номинираният за обвинител номер едно, само с активни действия и усилия в рамките на конструктивния диалог и взаимодействие с всички отговорни институции, при отчитане на конституционно регламентираните им правомощия + активното сътрудничество и партньорство със  съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции.

В концепцията си Иван Гешев изброява постигнато дотук, което смята да надгражда, за да бъде стабилизирано  то, така че да гарантира необратимия ефект на реформите дотук.

Заместникът на Сотир Цацаров е убеден, че „че работодател на магистратите са българските граждани и те – магистратите, са длъжни да им дадат очакваната справедливост“. „Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, пише в концепцията си Иван Гешев и се обявява за законодателни промени, които да дадат „нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание“.

Концепцията ще остане на сайта на ВСС до избора на кандидата, който е на 24 октомври.

Текста на концепцията за стратегическото развитие на прокуратурата в Република България можете да прочетете ТУК

1 Коментар

Коментарите са ограничени.