Чешкият милиардер Петр Келнер най-вероятно ще купи Би Ти Ви

Чешкият милиардер Петр Келнер остава единственият конкурент в надпреварата за купуването на медийната група Central European Enterprise Media (CME), част от която са българските телевизионни канали на Би Ти Ви и спортният „Ринг“.

Това съобщава словашкият информационен сайт „Хлавни Денник“, цитиран от „Дневник“.

Досега интерес към групата, която притежава канали в пет европейски държави, предявяваше и американската медийна компания „Дискавъри“, но според изданието той вече не е актуален.

„Медийната компания Discovery Communications се е отказала и вече няма интерес към сделката, пише от своя страна словашкият вестник Hospodѕrske noviny, позовавайки се на свои източници.

Инвестиционната фонд на Петр Келнер PPF и „Дискавъри“ са били финалните претенденти за покупката, след като през март 2019 г. компанията обяви част от активите си за продажба.

В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания „Теленор България“, но не успя да спечели битката за покупката на „Нова броудкастинг груп“, тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с „Модърн таймс груп“ и шведската компания продаде активите си в България на Кирил и Георги Домусчиеви.

В България медийната група СМЕ притежава каналите bTV, bTV CInema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има осем канала с името Nova, в Румъния – седем с името PRO, още четири в Словакия и пет в Словения.

Словашкото издание припомня още, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Nova в периода от 2002 до 2004 г., но след това я продава на CME, чийто мажоритарен собственик е американската At&T.

Ако сделката с PPF бъде сключена, тя трябва да бъде одобрена от българската Комисия за защита на конкуренцията.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.