България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

F-16

България е на второ място в НАТО по разходи от Брутния вътрешен продукт, отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе 1 млрд. и 200 млн. долара по сметките на САЩ за осемте нови изтребителя F-16, твърди БНТ.

Така от 29 съюзници България е веднага след първенеца – Съединените щати. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.

1,4 млрд. плюс 2,2 млрд. лв. за изтребителите. Това ни нарежда на второ място в НАТО след първенеца САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП.

От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ – 3,42%, следва България – 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

Според Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1,3% разход, но той се равнява на 37,6 милиарда евро.

С 1,4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може и да останат на същото високо ниво.

„Разходите за отбрана са важни, когато създават условия за дългосрочна програма за модернизация и превъоръжаване. Това е един чудесен старт. Но поддържането на това високо темпо е изключително необходимо. Нека не забравяме, че когато стартира реформата 2000 г., ние имахме 2,89% от БВП за отбрана“, твърди бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение.

Тези 2,2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от разходите ни за отбрана, което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател.

2 Comments

  1. Не се гордея с тези разходи. Виж, да кажат как се грижат за по-голямата част от народа (здравеопазване, доходи, образование, битови сметки).

    • Искаш да ядеш и пиеш и да не казваш че си турчин???

Коментарите са ограничени.