Кънчо Стойчев: И Фандъкова, и Манолова имат шанс за кметския стол в столицата

Кънчо Стойчев
Кънчо Стойчев
Въпросът за властта в една столица е еднакво важен навсякъде по света, защото е символен, коментира още социологът

Африканска чума се случва навсякъде. Проблемът у нас е, че никой не си е свършил работата за да бъдат взети превантивните мерки и отново сме изненадани!

Но бих искал да направя аналогия и да кажа, че перманентно обитаваме една своеобразна българска чума.

Това каза за БНР социологът Кънчо Стойчев, президентът на „Галъп Интернешънъл“ и даде пример:

„Тъй като е лято, всички пътуваме. Имаме страшно много магистрали и нямаме нито една магистрала, която да работи! Всичко е в поправки, всичко е развалено, всичко е затворено! Пътува се по-бавно, отколкото ако нямахме магистрали. На всичко отгоре, онзи ден си запалихме мост, с което мисля, че счупихме всички възможни рекорди и единствената магистрала, която що-годе работеше, сега и тя е блокирана, защото има запален мост. Това е чутовно безхаберие! Това е наистина чума в главите на всички тези чиновници, на всички тези министри, на цялото това правителство, на всичките политически партии. Как се търпи това нещо!“.

Социологът е убеден, че ситуацията ще се отрази на изборите, но не е сигурен дали това ще стане на местния вот наесен, тъй като той не е единен избор, а на толкова избори, колкото са общините:

„Това е пряк избор, мажоритарен в частта му за кмет. Много са разнолики тези избори…До 15 септември може би ще продължи обявяването на кандидатите, така че да говорим за резултати от първенство, в който не знаем кои отбори играят, няма да е коректно“.

Съществува електорален потенциал за Мая Манолова и Слави Трифонов, оцени той в предаването „Хоризонт за вас“:

„Има нарастваща надежда у хората, че най-сетне нещо ще се ще се появи и ще се промени, че най-сетне ще се тръгне по пътя на законността, по пътя на поставянето на управляващата класа на мястото ѝ“.

Въпросът за властта в една столица е еднакво важен навсякъде по света, защото е символен, коментира още Стайчев:

„Ако управляващите загубят в София, измеренията на такава загуба могат да бъда две – загуба на кметското място или загуба на мнозинство в Общинския съвет. Струва ми се почти сигурно, че в софийския парламент ще загубят самостоятелното мнозинство. В различни комбинации е съвсем друг въпрос, но тази парламентарна местна власт – те ще я загубят според мен. Колкото до кметското място, засега виждаме шансове и за двете фигури, които се спрягат, независимо че нямаме окончателно потвърждение нито за госпожа Фандъкова, нито за г-жа Манолова. Шанс имат и двете, но като че ли историческата логика е на страната на новото“.

4 Comments

  1. Фaндyкя Дyдyкя -__си мисли, че ще е вечнaта кмeтица, но е якo егоистка и злoбaрка…аpе шит, бyлшитс 🙁

    • Простокюко, дебилюко? Връщай се в списъка, от който си изпълзял, невъзпитаняко!

  2. В СОС нерушим съюз между червените и драгалевските комуняци до пълната и окончателна победа на драгалевската приватизация за 1 лев!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.