Освежават зебрите в София преди 15 септември

Дончо Барбалов Снимка: тв Европа

Столична община, наред с ремонтите в училищата, работи и по освежаване на пътната маркировка. Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов, който се включи в инициативата на Института за пътна безопасност „Мисия Нула“, предаде БГНЕС.

„Работим усилено по обновяване на основната пътна маркировка в София и пешеходните пътеки. Много е важно за началото на новата учебна година да сме направили всичко възможно да обезопасим и районите на училищата“, отчете Барбалов.

Заместник-кметът допълни, че на някои места маркировката не е достатъчна и са нужни повдигнати пешеходни пътеки. „Правим такива, но не може всички да са повдигнати. Целта е всички да бъдем по-съзнателни на пътя и да се съобразяваме с правилата“.

Основната цел на кампанията “Мисия нула” е не да няма катастрофи, а да няма жертви. Близо 700 души годишно у нас загиват при пътни инциденти. Част от “Мисия нула” е провеждането на национален шампионат “Безопасно шофиране и кръг от национален шампионат “Затворен маршрут “Писта София 2019″ на 17 и 18 август. Заради това движението ще бъде ограничено по бул. ” Владимир Вазов”, за да се проведе обучението по безопасно шофиране и “Писта София 2019”.

Официален старт на „Писта София“, която се провежда за първи път след 9-годишно прекъсване, даде спортният министър Красен Кралев и с химна на България.