В Бургас: Полицията откри 75 кг кокаин, скрити в кашони от банани

Полиция Снимка: МВР

Около 75 килограма кокаин са открити в 20 626 кашона с банани в складова база за плодове и зеленчуци в Бургас, съобщи на брифинг шефът на Окръжната прокуратура Георги Чинев.

Дрогата е била намерена тази сутрин по случайност, след като работници започват да разтоварват плодовете и сигнализират полицията.

„На 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирал в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно – на 29-и, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били поредназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета“, уточни той, цитиран от „Фокус“.

Прокурорът подчерта, че 1 грам от високорисковото наркотично вещество струва около 70 евро, а на едро цената е около 80 000 лева за кг. Стойността на откритото количество е 5 млн. лева.

„Установено е, че част от бананите – 3240 кашона, са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на отделните пратки. Пратката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор“, добави Чинев.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление „задържане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – кокаин, в особено големи размери“.

„Проведени са множество действия по разследване, като са разпитани лица в качеството им на свидетели, извършене оглед на местопроизшествието, назначена е и физико-химическа експертиза“, каза още магистратът.

Засега няма задържани, складът е запечатан.