Огнян Минчев: Ако Мая Манолова не се кандидатира за кмет, ще загуби позиции

Огнян Минчев

„Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад – да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции“.

Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той коментира, че ако ръководството на БСП издигне собствен кандидат, който ще източва гласове от Манолова, това няма да се погледне с добро око от привържениците на социалистите. „Затова БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова“, добави той и уточни, че за Корнелия Нинова една загуба на Манолова при надпреварата за София ще ѝ даде надежда, че така пада потенциалът на омбудсмана за претенции към председателското място в партията.

Според Минчев десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест. „За десните ГЕРБ е най-значимият противник“, заключи политологът. Той коментира в предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ издигнатата от „Демократична България“ кандидатура на арх. Борислав Игнатов за кандидат за столичен градоначалник:

„Проблемът на арх. Борислав Игнатов е, че представлява една коалиция, каквато е „Демократична България“, която е силна в София, но сама по себе си няма да може да го изведе до победа на местните избори. Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София. Основен акцент върху неговата кампания ще е да се докаже като човек, който може да носи и да си извоюва една значима политическа подкрепа, която да го изведе напред“, коментира още Минчев.

Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на „Спаси София“ и на „Демократична България“.

2 Comments

  1. Съвестта на псевдодесните е червена и те ще гласуват за Галева.

Коментарите са ограничени.