Теменужка Петкова скастри БСП: Колеги, имате доста къса памет

Теменужка Петкова Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката
Теменужка Петкова Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

Колегите от БСП имат доста къса памет като казват, че такова управление в енергетиката няма. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в отговор на БСП, предадоха информационните медии.

„Беше казано, че такова управление в енергетиката няма. Колегите имат доста къса памет. Енергетиката е много важен сектор, не само свързан с енергийната сигурност, но и с националната и към него трябва да се отнасяме с изключително чувство за отговорност и с висок професионализъм. Ще припомня само няколко неща. Ноември 2014 г. , когато нашето правителство пое управлението на страната, ситуацията в сектор „Енергетика“ беше наистина много тежка“, каза Петкова и уточни, че дефицитът е бил 800 млн. лв., а междуфирмената задлъжнялост стотици милиони.

„Неразплащането на задълженията в системата беше наистина изключително сериозен проблем и това на практика блокираше работата на целия сектор. Тя посочи, че Министерство на енергетиката е направило спешни стъпки. „Бяха много важни промени в Закона за енергетиката. Създадохме фонд „Сигурност“ на електроенергийната система. Една стъпка, която беше оценена изключително високо от Световната банка като една от най-сериозните и важни крачки за стабилизиране на енергетиката на страната и за пътя на пълната либерализация на пазара на ел. енергия. Отделно от това бяха направени много сериозни промени, свързани с дейността на КЕВР. Един изключително важен орган в енергийната система на страната.

„От БСП твърдят, че цените на електрическата енергия у нас са най-скъпите в Европа, обаче те трябва да знаят, че когато говорим за свободен пазар, цената се определя на базата на търсене и предлагане. Именно това стои в основата на либералния пазар и ние създадохме борсата за търговия на електрическа енергия, която да развие пазара на енергия у нас. По отношение на цената на тока искам да припомня, че държавните дружества имат една основна функция и тя е да предоставят електрическа енергия за пазара и за бита. От друга страна те имат и ангажимента да предоставят ежедневно енергия за българската независимо-енергийна борса на цена от 44 лева, като количествата на предлаганата енергия растат непрекъснато“, обясни министър Петкова.

„Искам да уверя, че нито един мегават не се продава по друг начин, освен по този, записан в закона, а именно – публично и прозрачно. За сравнение средната цена на тока в периода юни-юли 2019 г. у нас е била 48 евро, докато на румънската енергийна борса за същия период е била 49 евро, а на унгарската – 50 евро. Само и единствено на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в размер на 124 лева“, допълни още Теменужка Петкова.

Кирил Добрев Снимка: Пресцентър на БСП

Припомняме, че по-рано днес Кирил Добрев от БСП отбеляза, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия и „е крайно време да се сложи край на безумията, които битуват в държавата ни“. За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени доста по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

Министърът на енергетиката добави, че е хубаво, когато се говорят такива неща, наистина да се проверяват фактите.