Няколко прости истини за Мая Манолова

Мая Манолова и рапърът Криско. Снимка от Фейсбук

Евгени Петров – Gendo

От няколко дни коментарите около кметските избори в София приличат на придошла река след пороен дъжд. Влачи всичко по пътя си – камъни, кал, дървета, изобщо каквото й попадне.

Така и предизборно – какви ли не мнения, хипотези, версии, особено в стил „световната конспирация“ текат като пълноводна река из медиите.

А понякога нещата са толкова прости, че съзнателно ги усложняваме в търсене на интрига или проблем за разрешаване.

Простата истина е, че БСП /по всичко личи/ ще застане зад Мая Манолова в София, защото няма свой печеливш кандидат. Точно толкова, колкото нямаше и на предните избори – катастрофален резултат за проф. Михаил Мирчев, почти равен с този на Владимир Кисьов.

Простата истинна е, че БСП всячески търсят начин да напомпат политическото си его и ще се опитат да превърнат Манолова в „своя“ кандидат, подобно на Радев, надявайки се на относително високия й рейтинг, но получен като омбудсман, а не като действащ политик.

Простата истина е, че Манолова не е Радев и затова БСП трудно ще си я „пришият“, ако случайно победи на изборите. Радев е изцяло продукт на БСП и руските им приятели. Той бе посочен от тях, от „Позитано“ му организираха инициативния комитет /ИК/ и самата предизборна кампания и накрая го предупредиха, че всяка стъпка против БСП няма да му бъде простена и затова БСП имат право да го припознават.

Мая Манолова разбира се ще очаква подкрепата от БСП, но вече заяви, че не желае партийна номинация, има си свой щаб, ИК и дори няма да има листа от кандидат-съветници.  Няма да допусне БСП да й диктува нито поведението, нито решенията, които ще взема, ако спечели.

Простата истина е, че в този смисъл сакралната надежда на БСП да обяви победа в София и оттам предсрочни избори кънти на кухо. Най-малкото, защото ГЕРБ ще има мнозинство в Общинския съвет. А мярката за политическо влияние не е кмета, а „местният парламент“.

Простата истина е, че дори в инициативния комитет на Манолова да имаше трима нобелови лауреати, един Криско стига, за да ги „обезвреди“.

Простата истина е, че ако спечели, Манолова ще мине от страната на гражданите на страната на властта. И прост пример по въпроса – тогава ще трябва да решава проблемите на „Топлофикация“, а не на гражданите срещу „Топлофикация“.

Простата истина е, че Манолова е образец на политик-популист, който извън БСП може да получи подкрепа от също такива популистични формирования като бъдещата партия на Слави Трифонов с неизвестен като брой електорат в столицата. А двумилионна София не се управлява с популизъм.

Простата истина е, че ако Манолова спечели кметското място, ще трябва да работи с общински съвет, доминиран от ГЕРБ с неизбежния сблъсък между популизма и прагматизма.

Простата истина е, че ако иска да получи подкрепа от всички политически цветове и партии, Манолова ще заприлича на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Но Манолова никога не е била човек на компромиса, обратното – политик на крайностите.

Простата истина е, че, търсейки подкрепа отвсякъде, Манолова ще постави на жестоко изпитание политическата зрялост на т.нар. „градска десница“, която отдавна мина в центъра. Там има хора, които никога не биха подкрепили бившето острие на БСП и други, които биха подкрепили и Сталин, стига да е против ГЕРБ. Подобно „разцепване“ би означавало край на поредния опит да се съживи нещо в дясно извън ГЕРБ.

Простата истина е, че „синя София“ помни от кое политическо гнездо излетя Мая Манолова и нищо от „Костинброд“ до „Аз предложих Пеевски“ няма да й бъде спестено.

И накрая – простата истина е, че ако не спечели тези избори в София, с политическата кариера на Мая Манолова е свършено.

Може и да е за добро.

 

16 Comments

 1. КАКТО ВИНАГИ ТОЧЕН И ОБЕКТИВЕН, В ДЕСЯТКАТА, Г-Н ПЕТРОВ! ПЪК КОЙ КАКТО ИСКА И КОЛКОТО МОЖЕ ДА СИ ТЪЛКУВА ВАШИТЕ СЪЖДЕНИЯ!

 2. на камуняст вяра нямай!
  бивш негър, бивш камуняст и бивша проститутка НЯМА!!!

 3. Не е баш така!Мисля, че ако загуби изборите Мая Манолова ще поиска стола на Нинова.Нейната популярност ще е много висока, а вътрешно- партийната опозиция си търси обединяваща фигура.Не вярвам Манолова да стане адвокат. А и с тази спорна диплома…Мисля, че вероятността Мая Манолова да загуби тези избори е много голяма.Много хора сега са стъписани заради високият й рейтинг като омбудсман, но той си върви с длъжността.Впрочем тя спря да бъде омбудсман преди доста време, но медиите проспаха този факт. Имам предвид, че тя нямаше приемен ден/такъв имаше нейната заместничка/, не се занимаваше с индивидуални жалби, а само с предварително организирани изяви на благотворителност или в масови протести.Загубила официалната позиция на омбудсман и екипът от експерти в тази служба образът й постепенно ще започне да избледнява.Тя се бори за протестния вот, но там е пренаселено. Освен нея на тази писта са Иванчева, кандидатът с палавата приятелка, оня дето ще прави крайбрежна алея в София и всички останали с изключение на Фандъкова. Ще стигнат ли гласовете за всички?Съмнявам се.Мая Манолова е не по- малко агресивна от Е. Йончева и К. Нинова. Те спечелиха ли европейските избори? Според мен- не.Горе- долу такъв ще е резултатът и при М. Манолова.Обикновено кандидатите на големите партии получават по- голяма подкрепа от т. нар. независими.БСП нямат хора и затова ще я подкрепят. Това е единствената причина поради, която Манолова вероятно ще изпревари Иванчева.Има и много имиджови проблеми.Тя демонстрира решителност, но не виждам компетентност.В инициативния комитет не видях нито един специалист по благоустройство и строителство, по образование, по здравеопазване.Аз не видях и специалист по култура, но някой ще възразят, че подценявам Криско.Кой ще бъдат нейни заместници? Кои хора са в нейния екип?Може ли кмет да управлява без група съветници?Ако няма на кого да се опре, спечелилият кандидат ще се окаже обикновен измамник, който е разказвал на избирателите приказки за „лека нощ“, но по време на мандата си ще изпълнява решенията на партията, спечелила изборите.Мисля, че Манолова се лута между възможността да играе като независим кмет на София и да бъде водач на някаква нова национална политическа формация, различна от БСП.Изглежда предпочита второто, но не й стига решителност.В случай, че спечели, кметският стол ще е временна спирка. Той е само трамплин.Не е изключено да си подадат ръка с Борисов и да направят коалиция между ГЕРБ и БСП.В началото споделих как ще се развие нейната кариера ако загуби.

 4. Присъединявам се към Дони!Имам и едно друго предложение-Слави,кмет на София!Ще имаме Биг бенд,Балет,всякакви. Културни програми.Той ще бие и двете кандидатки!

 5. ГЕРб няма да има мнозинство . ГЕРБ беше до тук или най-много до следващите редовни избори . Мафията търси алтернатива защото Босът вече се износи и дава фира .

 6. Поредният изстрел в десетката, г-н Петров!

 7. Разбира се, аз и мене подобните не се вълнуват нито от Манолова, нито от Фандъкова, но ще е любопитно.

  • Явно си „много важен“ в твоите очи!!! Иначе никой не се „вълнува“ от твоите „вълнения“

 8. Не допускайте чалгата да се вихри в София

 9. Много добре! Браво! Проста истина е също, че като омбудсман основната и грижа бе да следи къде ще има протест, за да се намърда най-отпред и да не пропусне случая за поредната пиар акция! Ужасно непочтен човек!!!

  • Приземяването на Мая Манолова като омбудсман и „представителната ” й активност на този пост имаха за цел, софиянци да забравят „шедьоврите на сестра Галева”, Костинброд, иборния кодекс и замерването й с домати в недалечното минало.

 10. Криско е протежето на Слави Трифонов т.е. след известно време и дългия ще подкрепи Манолова.

Коментарите са ограничени.