Веселин Марешки: Поклон пред героите на Съединението. Да живее България!

Веселин Марешки

Публикацията е от Фейсбук страницата на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки 

Днес се прекланяме се пред силата и мъжеството на онези българи, които са се разбунтували срещу разпокъсването на родината ни и не са се примирили, докато не поправят тази несправедливост.

Какво обаче сме си извлекли като поука от символите на този ден?

Дали е достатъчно веднъж в годината политиците да цитират девиза „Съединението прави силата”, а после бързо да го забравят?! Съвременният патриотизъм не се изразява в това да вееш българското знаме, а зад него да криеш нечестни постъпки в ущърб на народа си.

Героите на Съединението са се изправили срещу великите сили и са взели решение, с което са защитили националния интерес. Защо днес за някои им е толкова трудно да го правят? Защо допускат някой отвън да определя съдбата на държавата и народа? За това ли се бориха предците ни?

България днес отново е разделена – на развити и изостанали градове и райони, на останали тук българи и такива, избягали от системата, на хора с привилегии и такива, които едвам оцеляват. Най-очевидно е разделението между народа и политическата класа. В тази ситуация пред всички нас стои въпросът- искаме ли ново обединение и как да го направим.

Единственият начин, според нас от ВОЛЯ, е като се работи почтено, компетентно и с грижа за хората. Като сме непримирими към посредствеността, лъжата, корупцията и бездействието.

Честването на такива знакови дати има смисъл тогава, когато с делата си показваме, че сме достойни наследници на героите на България. Нека празникът ни провокира да се замислим върху това и да се обединим, за да осъществим онези така очаквани промени, които ще позволят да върнем самочувствието на народа и да спечелим уважението на другите нации със своята независимост и просперитет.

Славната ни история трябва да бъде прочетена по съвременен начин. Тя е изпит за политиците днес дали са на нивото на саможертвата на предците ни. Нека всеки за себе си да даде отговор на този въпрос, изправен пред собствената си съвест!

Поклон пред героите на Съединението. Да живее България!