Руски сенатор ще брани нашите русофили, ако се наложи

Константин Косачов. Снимка: pnp.ru

Константин Косачов, председателят на комисията по външните работи на горната камара на руския парламент, е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия.

Той заяви, че е готов да защитава българските русофили, включително по обществено-политическа линия, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът във Фесбук.

Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.

„България, ти вече се опозори тези дни в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се опомниш“, завършва съобщението си Косачев.

ТАСС отбелязва, че „в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж. Това съобщи в интервю пред БНТ министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов. Вестник „Дума“ информира, че в дома на задържания е проведен обиск, в хода на който са иззети компютър и документи. В заповедта за обиска е отбелязано, че той се провежда във връзка с възбудено на 3 юли дело по член 105 от Наказателния кодекс, т.е. за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“.