Николай Малинов: Квалификацията „шпионин“ е обидна за мен в личен план (допълнена)

Николай Малинов Кадър: бТВ

Квалификацията „шпионин“ е обидна за мен в личен план. Това обяви председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов в „Тази сутрин“ по bTV.

Вчера прокуратурата го обвини, че изнасял информация за две руски организации срещу заплащане, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България.

„Мога да кажа по какъв начин съм получавал пари от Русия. Например, когато бях издател на вестник „Дума“, за публикации на „Российская газета“ съм получавал пари и съм си плащал данъците. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало поне три данъчни проверки“, обясни Малинов.

Той обясни, че разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му.

„Аз съм притеснен за моите съратница и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого“, каза още Малинов.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г.“Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии – идеята ми беше политематична и детска телевизия – аз се занимавам с телевизия от 20 г.“, посочи политикът и посочи, че винаги е обевявал публично каузите, които подкрепя.

За отношенията му с Цветан Василев

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е пуснат на свобода под парична гаранция от 50 хил. лв., разказа пред телевизията за връзките си в миналото с подсъдимия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев и за контактите си в Русия, които използвал, по думите му, следвайки духовната си кауза – русофилството, а не за бизнес или в служене на чужда държава.

Малинов сподели, че се е запознал с Цветан Василев в кабинета на Сергей Станишев заради намерението на Василев да издава партийния вестник „Дума“. След това банкерът се отказал.

Малинов се притекъл на помощ на Василев, когато той „беше оставен на улицата с риск за живота си, а дъщеря му беше заплашвана“. Тогава Василев потърсил връзка чрез Малинов с влиятелни кръгове и Малинов го запознал с руския олигарх Константин Малофеев. След това обаче Василев се отметнал от договорките. „Омерзен съм от Цветан Василев“, каза Малинов и припомни в противоречие на твърденията си, че не се занимава с бизнес, как самият той не бил вписван в борда на директорите на ТВ7 с месеци и така не бил допуснат до контрол в телевизията.

В отговор на обвинения на прокуратурата, че е получавал финансиране чрез кипърска офшорка за телевизионния проект, отрече да се е занимавал с бизнес. „Аз се занимавам със стратегиите, а не с бизнес делата,“ заяви той.

Малинов предлагал на руските си приятели да правят телевизия със съдържание от Си Ен Ен и „Раша тудей“ и с детски канал като очаквал проектът да получи 12-15%% пазарен дял.

Запитан какво знае за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, само спомена, че е всеизвестно, че той е бил дясната ръка на Василев. По повод обвинения от прокуратурата, че е следял сделките с предприятията на Цветан Василев, коментира, че трябва да се провери „кой ги купи тези предприятия“ и именно тези хора, а не той, да бъдат преследвани.

Малинов каза, че винаги е услужвал с телефона на бившия руски разузнавач и негов личен приятел Леонид Решетников на българи, които са искали контакт с него. Дал го и на шефа на футболния клуб „Славия“ Венцислав Стефанов, който уредил срещата на Решетников с Корнелия Нинова през 2016 г. преди изборите за президент. Самият той нямал пръст в тази среща. Малинов каза, че се познава с много влиятелни сенатори в Русия, а контакта си с Решетников обясни и със семейни връзки на баща си, който бил офицер от първо главно управление на бившата Държавна сигурност.

Малинов смята, че прокуратурата няма да успее да докаже обвиненията, отрича да е нарушавал закона и твърди, че не се занимава с бизнес, а следва духовна кауза.

1 Коментар

  1. От сутрешното предаване на bТV рева, та се късам, а един комшия ми вика – „Не реви комшу, Малинов е невинен! На първа инстанция ще го осъдят, на втора и трета – ще го оправдаят! Съдиите и те са хора! И те душа и челяд хранят!“

Коментарите са ограничени.