Борисов за шпионския скандал: Геополитическата ориентация на България е ЕС – НАТО

Бойко Борисов на Министерски съвет Снимка: Правителствена информационна служба

Дадоха ни ресор, който е първа точка в Европа, заяви премиерът

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство реагира така, както реагират и в Унгария. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод изказани коментари за връзка между позицията на МВнР за 9 септември и шпионския скандал, предаде БГНЕС.

Премиерът припомни разследвания срещу други знакови руски олигарси преди години – Майкъл Чорни и Денис Ершов, които „се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс, нашите служби работят заедно с, изрично подчертавам, партньорски други служби, прави го и Прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес“.

„Този процес ще се движи на база на следствието, което тече“, категоричен е премиерът и смята, че всеки може да подкрепя когото иска – едните религията, други културата, трети Русия, четвърти – Америка.

„Но нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да го има, само ВМРО го е имало тогава, сме приели пътя ЕС – НАТО. Нищо против нямаме хората, които обичат Русия. Аз съм бил в Кремъл и в Белия дом на камината. Има други, които за 3 години нито на едното, нито на другото място. Могат да си направят анализаторите изводи“, похвали се Борисов.

Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам, заяви още Борисов.

Премиерът е на мнение, че „това, че някой си е правил среща си е негова работа и ние не се бъркаме. Това, че има събори и хората пеят руски песни – си е тяхно право и ние по никакъв начин не сме саботирали, дори сме ги толерирали. Но службите работят срещу определени хора, не срещу Русия“.

За съжаление има бивши шефове на служби, които казват, че това било едва ли не наша дейност да им вземем електората. Едва ли не се поставят в услуга на тоя кръг от руската пропаганда“, завърши коментара си премиерът по двете най-наболели теми от последните дни.

За изтребителите

Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам, каза Борисов.

„Идеята беше с военния министър да вземем най-добрия самолет за българската армия“, обясни Борисов. Той добави, че няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години:

„Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера. БВП никога тази държава не е имала по-голям. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило. Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин“, коментира още министър-председателят.

За ресора ни в Еврокомисията

Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят, каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Във вторник България получи ресор „Иновации и младеж” в състава на новата Европейска комисия.

Образование и иновации е първа точка в програмата на правителството. Първа точка е за опозицията, първа е и за президентството. България беше оценена като държава, която винаги е имало добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов. Именно за това на България беше даден ресор, който е първа точка в Европа, а именно – да се даде бъдеще на младите хора, коментира Бойко Борисов.

Освен образование, култура, спорт, в тази програма е и Еразъм. Това дава огромна възможност, продължи премиерът.

Когато договаряхме всичките постове, и затова казвам, че трябваше да сме мълчаливи, ние договаряхме и постове на Международния валутен фонд, съобщи Борисов.

Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара, каза още Борисов.

Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности, посъветва премиерът.

1 Коментар

  1. Ех,тази Европа – съблазън или потребност за Турция, Русия и коя ли не отдалечена геополитически странНе за принос,както правят страните от ЕС,включително и граничните,а да ползват културата,духовността,научно-техническите постижения и природните й ресурси?!Не са ли по-важни и средствата, с които са си сложили през вековете,довели до смъртта на милиони европейци?!Нормално и естествено е да се оценява стойностното,но да се поругава и ограбва или унищожава безогледно….

Коментарите са ограничени.