НС одобри доклада за националната сигурност на България

Снимка: Вевести.бг
Според Красимир Ципов от ГЕРБ бележим успехи в борбата с контрабандата, увеличение на разкриваемостта на престъпността и намаляване на катастрофите

Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на Република България за 2018 г., предаде „Фокус“.

„За“ доклада гласуваха 97 народни представители“, против“ – 47 и „въздържали се“ – 10,с което той бе приет. Докладът е за 2018 г. Документът трябва да бъде приет с решение на Народното събрание. Такива са разпоредбите на Закона за държавна агенция „Национална сигурност“. В Закона е разписано, че председателят на Агенцията представя на Министерския съвет ежегодно до 31 март годишен доклад за дейността на Агенцията, а кабинетът от своя страна да го внася в Народното събрание. Доклада засяга първото българско председателство на Съвета на ЕС, миграционните въпроси, борбата с тероризма, с корупцията и контрабандата и престъпността.

Красимир Ципов

„Докладът за националната сигурност показва успехи в борбата с контрабандата, увеличение на разкриваемостта на престъпността и намаляване на катастрофите“, посочи в свое изказване депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на МВР Красимир Ципов по време на дебатите по доклада.

В борбата с контрабандата са постигнати нива, които не са характерни за старите демокрации, държави-членки на ЕС. Започнахме от нива от порядъка на 25 и 30 % само преди четири години, а сега вече се наблюдават резултати. Те не ги дава това правителство. Тези резултати се дават от независими органи, които правят своите проучвания. Те показват, че нивото на контрабандата на цигари в България вече е около 5 %. Пак отбелязвам, че само преди 4 години нивата бяха 5 до 6, до 7 пъти по-големи“ посочи Ципов.

Според депутата през 2018 г. инцидентите, пострадалите и жертвите след ПТП са намалели средно с 15 %. Жертвите от 710 през 2017 г. са 612. „Тези точно ПТП предизвикват изключително сериозни проблеми и засягат много български семейства“, изтъкна Красимир Ципов.

Според Кристиян Вигенин от БСП качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда.

„В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност”, каза Вигенин. Той добави, че липсата на акценти показва, че докладът е едно най-общо отчетничество, а липсата на препоръки го прави до голяма степен безсмислен.

Вигенин коментира, че един от ключовите въпроси, които застрашават националната сигурност на България – задълбочаващото се социално разделение в страната, не е показан достатъчно.

Анкетата на vEvesti.bg

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.