Повдигнаха още едно обвинение на шефа на „ТАД Груп“

Иван Тодоров. Снимка: сп. Мениджър

На обвинения в кибертероризъм собственик на фирма „ТАД Груп“ Иван Тодоров е повдигнато още едно обвинение – за  ръководене на организирана престъпна група, която е имала за цел да набавя облаги за членовете си, съобщи БНР.

Според прокуратурата членове на групата са обвиненият за самата хакерска атака срещу НАП Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков.

Прокурор Николай Христов обясни какво включва обвинението срещу собственика на „ТАД Груп“:

„По указание на обвиняемия Тодоров в „ТАД Груп“ са извършвали тестове на сайтове без знанието на ползвателите им. Впоследствие тогава, когато информацията е била събирана и криптирана, са се свързвали с тези ползватели на фирмите и са искали да станат техни клиенти“, каза прокурор Николай Христов.

Служителите на фирмата е трябвало да докладват на собственика всеки ден какви опити да хакнат различни компании са правили. Лично Тодоров пък настоял камерите във фирмата да бъдат обърнати, така че да гледат в компютрите на служителите му. Той следял всяко едно тяхно движение, изтъкна прокурор Николай Христов. Той посочи, че Тодоров вече има едно обвинение – за лидер на група за изнудвания.

Апелативният специализиран съд ще реши утре дали Иван Тодоров да остане в ареста.