Експерти: Горивата в България може да поскъпнат с до 10 ст.

Горивата в България може да поскъпнат с 5-10 ст. за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел. Това коментира пред БНТ председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

„Инвестор.бг“ припомня, че вчера стана ясно, че цените на петрола могат да доближат 80 щатски долара за барел след атаките срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия този уикенд. Атаките срещу петролните съоръжения в арабското кралство предизвикаха масов пожар в завод за преработка на суров петрол, който е от съществено значение за глобалните петролни пазари. Затварянето му изтри над 5 млн. барела петрол на ден, което засяга 5% от ежедневното производство на петрол в света.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък коментира в ефира на Нова телевизия, че сегашната ситуация е извънредна за петролния пазар. „От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, посочи той.

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.

Контра: Васко Начев, енергиен експерт:

Към анализаторите от „Българската нефтена и газова асоциация“:

Г-да, не бързайте да подготвяте обществото с нагласа, за по- високи цени на горивата следствие нападенията върху саудитската петролна индустрия и нестабилния нефтен пазар. Намаленият добив с 5 млн. барела на ден от страна на кралството е от съображения за сигурност а не поради извадени от експлоатация съоръжения. Всички сметки за това, кой би заел пазарния дял на „Арамко“ са погрешни. Давам си сметка, че тази ситуация е шанс за вашия бизнес, но не се дръжте като спекулантите на нефтения пазар.

От Фейсбук