Атанас Темелков: Системата на НАП е надграждана неправилно

Атанас Темелков Снимка: ДАЕУ

Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за приходите, извършван от „Информационно обслужване“.

Това съобщи директорът на агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков, който бе изслушан във временната парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата около хакерската атака в агенцията, предаде БНР.

Темелков даде да се разбере, че самият той още не е виждал доклада, но от проверките на ръководената от него агенция става ясно, че системата на НАП е надграждана неправилно и от различни компании, което е довело до множество слабости.

Ето какъв беше коментарът на Темелков за персоналния идентификационен код:

„Нивото на този ПИН е най-ниско, така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни“.

В следствие на хакерска атака в масивите на агенцията личните данни на милиони българи изтекоха в онлайн пространството. Пробивът е станал през системата за ДДС за чужбина.

На първото заседание на парламентарната комисия стана ясно, че приходната агенция е поставила по-голям акцент върху функционалността на електронните услуги вместо на сигурността им.

Установени са редица пропуски в НАП. Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5 милиона лева на агенцията, но тя я обжалва и обмисля съдебни действия срещу извършителите на пробива.