Кирил Ананиев: Ще има нов здравен модел след политически консенсус

Кирил Ананиев Снимка: Пресцентър на НС

Според предлагания нов модел от министерството на здравеопазването, размерът на здравната вноска ще се запази, но ще се насочва към избран от пациента фонд.

Нов здравен модел ще бъде въведен едва след постигането на политически консенсус. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание, цитиран от БНТ. По думите на Ананиев, предложената нова схема за здравноосигуряване предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и лицензирането на частни фондове, които да управляват парите за здравеопазване.

Всеки пациент ще има право сам да избере фонда, който ще управлява парите му за здравеопазване. Министерството не предвижда увеличаване на здравните вноски. Както и досега те ще се събират от Националната агенция за приходите. В зависимост от избрания фонд, съответната сума ще се прехвърля към него като се умножава с коефициент.

Новият модел ще може да влезе в сила във финансовата година когато бъде лицензиран първия фонд, обясни още Ананиев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.