Елина Гаранча в концерт за глас, три биса и три страстни целувки

снимкя: Даниел Димитров, БТА

Даниел Димитров, БТА

Зала 1 на НДК отдавна не беше посрещала такъв концерт. Световна оперна звезда в апогея на славата си, в отлична форма на гласа и в чудесно настроение. Елина Гаранча направи подарък на няколко хиляди души – най-вече с присъствието си, но и с отдадеността, с която се изявява на сцената, с безупречната си подготовка и с уникално постигнатия баланс между артистичност и техника.

Мецосопраното изпълни любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел и Гасталдон. Добре обмисленият и подреден репертоар започна с Nel giardin del bello от операта „Дон Карлос“ на Верди – изпълнение, с което Гаранча грабна публиката още от самото начало на концерта и я държа така в продължение на два часа. Вокалният й диапазон е толкова впечатляващ, богат и изразителен, че на моменти звучи нереално.

Просто забравяш, че пред теб стои една красива и крехка жена, от чието сърце излиза толкова много музика.

Немалка заслуга за това имаше и Софийската филхармония, дирижирана от Карел Марк Чичон, възпитаник на Кралската музикална академия и на Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. И това бе поредното доказателство, че националният ни филхармоничен оркестър може да бъде на световно ниво. Освен главен диригент и артистичен директор на филхармоничния оркестър на Гран Канария, Чичон заема особено място в сърцето на Елина Гаранча като неин съпруг и баща на двете им деца.

Тя често споделя, че е благословена да разчита на съпруга си вкъщи и на сцената. Двамата пък често гастролират заедно, а концертната им програма е изпипана до най-малкия детайл. Така беше и в София, а емоцията от съвместната им изява на сцената бе гарнирана с три страстни целувки, под овациите на публиката в залата.

Публиката беше възнаградена и с три още по-възторжено приети биса. Филхармониците ни представиха бразилската екзотика „Тико-тико“ на Зекиня де Абреу. Преди това Гаранча изпя Carceleras на Руперто Чапи. Кулминацията бе една убийствена ария на Хабанера от „Кармен“ на Бизе.

Убийствена, жестока, велика, невероятна и извънземна. Това бяха най-честите думи, които феновете на Гаранча повтаряха, докато я чакаха след спектакъла, във фоайето на НДК. Стотина човека получиха шанса да се снимат с оперната дива и да получат подписи върху компактдискове и билети – както от нея, така и от съпруга й Карел Марк Чичон. Бонусът към всеки автограф бе топлата усмивка на Елина Гаранча и благодарност към начина, по която бе посрещнат първия й концерт у нас.

Елина Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Печели международния конкурс за певци „Мириам Хелин“ през 1999 г., а през 2001 г. е финалист в престижния BBC Cardiff Singer of the World Competition. Започва професионалната си кариера през 1999 г. като гостуващ артист в Щатсопера – Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това е чест гост на операта във Франкфурт.

Най-новият й албум – Revive, беше издаден в края на 2016 г., а наскоро излезе DVD с изпълнението й в операта „Фаворитката“ от Баварската опера в Мюнхен. Гаранча участва и в продукцията на Метрополитън опера – „Кавалерът на розата“, която се излъчи на живо от Ню Йорк в киносалоните по цял свят.

Носител е на много награди, сред които „Певица на годината“ на наградите МИДЕМ за класическа музика в Кан. През май 2013 г. Виенската опера я удостои с почетната титла „Камерзингерин“, с която се награждават изключителни оперни гласове. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на „Самсон и Далила“, с диригент Яник Незе-Сеген.

снимкя: Даниел Димитров, БТА