В Корея: Борисов спечели почетния девети дан в Таекуон-до (видео)

Снимка от фейсбук страницата на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо. Това се случи по време на посещението му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо „Кукион“, планирано в официалната му програма за визитата му в Южна Корея.

Премиерът трябваше да счупи дъска, с което той се справи успешно. Той облече и традиционната дреха за таекуондо догок.

„Благодаря за поканата, за домакинството. До 90-те години, по време на режима, таекуондото беше забранен спорт. Ние тренирахме нелегално. Тогава нашият боен клуб беше маскиран като танцов състав и вместо танци тренирахме таекуон-до. После вече, като дойде демокрацията, по-младите се развихриха“, разказа пред домакините си премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в център за подготовка по таекуон-до в рамките на визитата си в Южна Корея.

„Вие направихте геройства! Не съм вярвал, че таекуондото ще стане олимпийски спорт“, допълни премиерът Борисов, цитиран от Канал 3.

Премиерът благодари за високата чест и се обърна към младите хора в Южна Корея: „В България също имаме много добри състезатели и треньори“. Той посочи още, че принципите на таекундото са особено важни, особено за младите хора.

„Когато си по-силен, да бъдеш по-снизходителен към слабите. Да използваш силата за мир, винаги да даваш още един шанс на противника, дисциплината, йерархията, да бъдеш критичен към себе си и снизходителен към другите, но най-вече да не се страхуваш от нищо“, заяви премиерът, цитиран от Фокус.

С девети дан по таекуондо по-рано през тази година е бил удостоен и белгийският крал Филип, а през 2013 г. пояс и диплома за почетен девети дан в бойното изкуство е получил и руският президент Владимир Путин. Със степента в спорта са отличени малко хора, които са основно политически личности.

Посещението на Борисов в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо започна с излъчването на кратък филм, представящ „Кукиоан“ и с демонстрация на изкуството, като в края на изпълнението от участниците в изпълнението бяха опънати българският и южнокорейският флаг.