Иван Гешев: Един малък тесен кръг приятели не харесва прокуратурата

Снимка от Канал 3

Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва.

Един тесен, малък, включително и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва.

Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод писмо на шефа на ВКС Панов до Сотир Цацаров, цитиран от Канал 3.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести. „Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение – един малък кръг не харесва прокуратурата.

Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва“, подчерта Иван Гешев.

За писмото на Лозан Панов той заяви, че не е запознат, тъй като късно снощи се е завърнал от посещение при федералния прокурор на Германия. „Не мога да коментирам нищо, не съм запознат с това изявление ли е, писмо на г-н Панов ли е. Това, което мога да кажа, е че не се притеснявам от работата си. След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството й.

С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т. е. ВСС е преценил, че имам високи професионални качества. Нямам представа защо г-н Панов се интересува от това. Обяснението ми? През годините мислех, че той има фиксация към г-н Цацаров, а сега – че има фиксация към длъжността главен прокурор“, предположи Иван Гешев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.