Борисов: имаме само една слабост, че спазваме европейските правила (видео)

Снимки: Пресслужба на МС

Премиерът откри BOSCH Инженеринг център в София Тех парк

„Усилията дават своите резултати – център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на BOSCH Инженеринг център в София Тех парк, цитиран от пресцентъра на МС. Премиерът Борисов изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

„Действително усилията ни започват да се възнаграждават, защото на 100 метра от тук е аутосорсинг центъра на Световната банка. Малко по-надолу ще бъде един от 8-те суперкомпютъра, които и вие ще можете да използвате 24/7. Неслучайно България беше избрана. Сигурно над 250 автомобилни заводи има в България и дори от „Фолксваген“ още не са се произнесли. Ние имаме само една слабост, че спазваме европейските правила, това беше намерено като кусур за България. Всичко, което беше необходимо ние сторихме и се надявам, че решението ще е такова“, коментира още Борисов.

Пред участниците в церемонията министър-председателят Борисов подчерта, че на територията на София Тех парк се помещава и аутсорсинг центъра на Световната банка, както и че тук ще бъде разположен един от осемте суперкомпютри на ЕС. „Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават“, заяви още премиерът Борисов и допълни, че неслучайно новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ни определи един прекрасен ресор. „По-добър ресор не бихме и искали – това е бъдещето – образование, култура, спорт, „Еразъм+“, университети, и това, което вие правите тук“, изтъкна министър-председателят Борисов при откриването на BOSCH Инженеринг център София.

Целта на центъра в София е да се превърне във водещ ИТ глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили. Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България. До 2023 година в центъра ще заработят над 500 високо квалифицирани инженери.

http://