Специален орган ще следи за киберсигурността в здравеопазването

Снимка: pixabay.com

Министерство на здравеопазването засилва кибернадзора в сектора, става ясно от предложение за промени в Устройствения правилник на ведомството, публикувано за обществено обсъждане на интернет страницата му, съобщава „Дарик“.

В него се предвижда създаване на национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност за сектор „Здравеопазване“, а за целта се предлага разширяване на функциите на вече съществуващото звено „Сигурност на информацията и защита на данните“, което функционира в министерството.

Освен да работи за превенция, новото звено ще трябва да реагира и при евентуални инциденти, свързани с компютърната сигурност в сектора.

С проекта на постановление се предвижда още „Медицински дейности“ да отговаря за Националната здравна стратегия, а дирекциите „Здравен контрол“, „Лекарствена политика“ и „Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости“ ще участват в процеса.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.