Сотир Цацаров: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил

Сотир Цацаров Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с временно управляващия посолството на Австралия Джон Филип, съобщават от държавното обвинение. 

Срещата е по молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи. Тя е в рамките на програма с поискани срещи по време на визитата на г-н Филип в София (посолството на Австралия е със седалище в Атина). В срещата участваха още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Тема на разговора, по молба на Джон Филип, е била инициираното от главния прокурор производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване, по повод решението на състав на Апелативен съд София за условно предсрочно освобождаване на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман. Главният прокурор е изразил позицията, че това решение е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод.

Сотир Цацаров е подчертал, че при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин. Цацаров е подчертал също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността и липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София. Австралиецът е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

Именно тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени. Отхвърлени са и всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.