Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства

Снимка: Вевести.бг

То се запазва за тежка телеста повреда въпреки несъгласието на „БСП за България“

Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, съобщи БТА.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди. Срещу тази редакция на текста възразиха от „БСП за България“. Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт, приеха след дебат окончателно депутатите с 92 гласа „за“, 62 „против“ и 11 „въздържал се“.

Крум Зарков /“БСП за България“/ коментира, че ГЕРБ предлага този текст, по който е бил постигнат консенсус, да бъде сериозно осакатен и да отпаднат тежките телесни повреди. По думите му, управляващите сякаш искат да покажат, че не падат по гръб. Не става въпрос за падане по гръб, да останем на предложенията, за които се бяхме разбрали, призова той.

Вие сте Крум Зарков, не хан Крум да въвеждате старо законодателство, репликира го Емил Димитров /“Обединени патриоти“/. Ако вчера бяхте в комисия, това предложение щеше да мине, вас ви нямаше, аз се въздържах, посочи той. Димитров отбеляза, че за последните пет години само един човек, причинил тежка телесна повреда, се е възползвал от съкратеното съдебно следствие.

Вие сте ревизор и стилът ви е далеч от Гогол, отговори му Крум Зарков. По думите му Димитров няма представа от нещата, за които говори, както и за позицията на неговата парламентарна група.

Искрен Веселинов /“Обединени патриоти“/ коментира, че отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства е стъпка напред. Той обаче отбеляза, че групата на ОП продължава да държи на предложения текст съкратеното следствие да не се прилага и при тежка телесна повреда.

Ако някой ви причини тежка телесна повреда и отиде да си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, заключи тя и отбеляза, че промяната е в ръцете на българските граждани.

Красимир Ципов /ГЕРБ/ коментира, че дебатът е дали да има справедливо наказание, само че това не се решава в НПК, а в Наказателния кодекс. Той посочи, че преди въвеждането на съкратеното съдебно следствие делата са се точели с години, свидетели забравяли показанията си. И постигнахме ли справедливо наказание – не, каза Ципов. По думите му институтът на съкратеното съдебно следствие дава резултати.

Парламентът реши още делата, които ще се разследват от новосъздадената Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас.

Крум Зарков от левицата коментира, че се избързва с решението на този въпрос, защото директивата относно борбата с измамите и правилата, които ще определят компетентността и работата на Европейската прокуратура, още не са транспонирани в българското законодателство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита кога ще има правила и кога ще бъдат избрани онези делегирани прокурори от България в Европейската прокуратура. Очакваме освен подсъдността много скоро да внесете как да се избират тези делегирани прокурори от България, посочи тя и изрази готовност, ако това не стане, от БСП да внесат тези правила в Закона за съдебната власт.