ЦИК: 17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори

Снимка: Канал 3

Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с изключение на две кметства – с. Паталеница, Пазарджишко и в с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня очакваме и там да бъдат утвърдени образците. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на комисията във връзка с местните избори, предаде БГНЕС.

„Към момента тиражът на бюлетините, който е одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии за бюлетините, това е 17 257 800. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът по отношение на бюлетините за кмет за община, тъй като съвпадат като данни. По отношение на кметове на райони това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна е 1 858 100 броя, за кметове на кметства – 1 598 500 бюлетини“, посочи Андреев и уточни, че тази бройка е без двете кметства, където все още не са одобрени образците на бюлетините.

Той уточни, че цената за отпечатване на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза изготвяне на графичния й дизайн, хартията, мастилото и транспортирането им до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лв. с ДДС, добави говорителят на ЦИК.

Андреев посочи, че продължава регистрацията на наблюдатели за местния вот като до момента са регистрирани 7 неправителствени организации с общо 74 броя упълномощени наблюдатели.

„Международните наблюдатели са 21 като са от две международни организации – трима са от парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество „ПАЧИС“ и 18 наблюдатели от Естония “, уточни говорителят на ЦИК.

Той коментира и постъпилите жалби и сигнали в ЦИК.

„По отношение на жалбите и сигналите, към момента в ЦИК са постъпили общо 31 сигнала и 147 жалби, от които по отношение на общинските избирателни комисии са 28, а по отношение на регистрации на кандидати, общински избирателни комисии, секционни избирателни комисии 119“,обяви той и добави, че комисията е излязла с решения по всичките, с изключение на две.

„Жалбите срещу решения на ЦИК са 14 като в момента все още има две висящи жалби. Едната е по отношение на партия БАСТА срещу решение за разделяне на изборните книжа и материали от общинска избирателна комисия в Столична община. Другата е жалба от страна на един кандидат, който обжалва недопускането му до участие във форма на отразяване на предизборната кампания в една от обществените медии“, уточни той.

Попитан дали вече е ясен размерът на глобата, която ще бъде наложена на лидера на Атака и кандидат за кмет на София Волен Сидеров, Андреев заяви, че към момента тече процедура и не може да каже дали решението ще излезе преди или след изборите.

Стана ясно още, че Сидеров обжалва в съда и недопускането му до участие в „Панорама“ и именно магистратите трябва да кажат дали ЦИК има отношение към подписаните споразумения между политическите партии и медиите. Говорителят обясни, че те само съблюдават всички кандидати да са равнопоставени и че за неспазването на договорките те не са страна.

Александър Андреев припомни, че 12 октомври е последният срок за подаване на заявление за гласуване по постоянен адрес на място или по електронен път. Този срок е последен и за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. От тази възможност могат да се възползват само хора, които нямат физическа възможност да отидат до урните като това трябва да докажат с представяне на решение от ТЕЛК.

„Лицата, които не са успели да подадат заявление до 12 октомври, могат да направят това най-късно до 21 октомври. На 16 октомври ще бъде публикуван и списъкът на заличени лица и какво е основанието за това“, обясни той.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.