Олга Токарчук и Петер Хандке взеха Нобелова награда за литература

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке взеха Нобеловите награди за литература за миналата и тази година.

Токарчук е отличена за „въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“. А Хандке – „за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит“.

Всяка година Шведската академия получава около 200 номинации и започва да ги отсява в началото на февруари, обясни преди обявяването на наградата председателят на Нобеловия комитет в академията Андерш Олсон. До лятото тя отсява финалистите, а през лятото членовете ѝ изчитат творчеството им. „Вече търсим глобалност. Необходимо е да разширим перспективата си, която преди бе евроцентрична. Сега гледаме към целия свят“, каза още той.

Миналата годината наградата бе отменена за първи път от 1949 г. насам, след като Шведската академия – институцията, която избира победителите, бе в центъра на скандал за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошния пожизнен секретар на Шведската академия, припомня Дневник. Причина за оставката бяха действията на съпруга на Даниус – Жан-Клод Арно, който беше обвинен в изнасилване. Предполагаше се още, че вероятно той е разгласявал предварително имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва наградите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да определи Нобеловия лауреат за литература за 2019 г.

Коя е Олга Токарчук

Родена през 1962 г. в Сулехов, Полша, тя е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и други. Популярността на Токарчук е феноменална, а читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ.

Кой е Петер Хандке

Хандке е роден през 1942 г. в Австрия от майка от словенското малцинство и баща – германски войник, с когото се запознава десетилетия по-късно. Отгледан е от втория съпруг на майка си и носи неговата фамилия. Отказва се от обучението си по право в Грац след публикуването на дебютния му роман „Стършелите“. И книгата, и първата му пиеса „Обругаване на публиката“, в която актьорите обиждат посетителите, оставят следа в литературната сцена. Творчеството му в многобройни жанрове го прави един от най-влиятелите следвоенни писатели и сценаристи в Европа. Той е работил и с Вим Вендерс по неговия „Криле на желанието“. Хандке обаче е бил остро критикуван заради защитата си на Сърбия и Слободан Милошевич в контекста на югославските войни. Заради това няколко международни награди са му отказани или отнети.