Борисов: Брюксел да спре с нападките към Турция

Бойко Борисов Снимка: Правителствена информационна служба

Най-важното в момента е споразумението с Турция да работи, и това е позицията на нашата страна, заяви пред журналисти в Сливен премиерът Бойко Борисов във връзка с военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

Заради кризата сме направили всичко, което е необходимо, увери той.

Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради, армия, каквито и да мерки могат да спрат мигрантите, когато започнат да идват със стотици хиляди, подчерта Борисов.

Ако са жени и деца? Айде, ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Това го изживя цяла Европа“, отбеляза премиерът, цитиран от „Фокус“.

Напротив, дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулиране на събитията в Сирия – това е решението, категоричен е Борисов. Той заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък, 17 октомври, в Брюксел, където се събира Европейският съвет.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви вчера, че въпросът за европейски санкции срещу Турция, „ще бъде обсъден идната седмица в Европейския съвет“.

Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за щастие след това, президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че лично аз съм бил причината, но съм съдействал, допълни Борисов.

Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението за добросъседство и турските власти стриктно, коректно го спазват. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери, каза още Борисов, който е в Сливен за Националното изложение по животновъдство.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.