Вили Лилков и мощен научен тръст от БАН и 2 университета изучават жълтото паве

Вили Лилков 1
Снимки: Пресцентър на Реформаторския блок

Днес, 29.04.2015 г., по инициатива на проф. Вили Лилков и проф.Александър Караманов, се състоя среща в БАН на тема: „Състав, структура и свойства на жълтите павета и възможности за тяхното ново производство“.

Това съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.

Това е вторият етап от изследването на учени от БАН, МГУ, УАСГ и с подкрепата на Българското кристалографско дружество, посветен на изучаването на паветата. Целта е да може това културно наследство да се запази, реновира и възвърне някогашния си вид като емблема на София.

Вили Лилков

През 2013 г. като общински съветник в столична община, проф.Вили Лилков предлага жълтите павета като културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство (културен ландшафт), а според закона, културното наследство трябва да се изследва, проучва и популяризира.

Проектът е с пълното съдействие на БАН и фабриката „Труд АД“ – гр.Русе, които проявяват готовност да се включат със своите материални мощности.

На срещата присъства и зам.кметът на София д-р Тодор Чобанов, като идеята е Столична община да обезпечи технологичната разработка на паветата и да могат да бъдат опазени, „тъй като са символ на града и културата“, каза в заключение проф.Вили Лилков.

Вили Лилков 2

2 Comments

  1. Сините цървули – професори!? янакиев, кьосев, близнашки, пл. цветков, лилков, фотев, дайнов, игнатов, танев и сие от плеядата фурнаджийски лопати – професори?! – не се чудете, че сте на това дередже! Начело с морални уроди води само до погибел!

  2. Воденичката какво се е фотнал и той, сякаш си е мръднал на сантиметър поне, че да помогне с нещо? Да не говорим за отдавна издимялия Христо Б., чиито най-голям принос в последните 10-тина години е издигането на монумента на бай Лучников!

Коментарите са ограничени.