Четете целия дебат между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

Кадър: Нова тв

Йорданка Фандъкова – кандидат за кмет на София; Мая Манолова – кандидат за кмет на София, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: В „Здравей България“ Йорданка Фандъкова, Мая Манолова. Имаме регламент с различни теми, но в началото съвсем бързи блиц въпроси, едни и същи и към вас, и към вас, с кратки отговори, за да вървим напред. Успех и на двете дами.

Йорданка Фандъкова: Благодаря.
Мая Манолова: Благодаря.

Водеща: Ами да започнем с въпроса коя е най-голямата лъжа в кампанията, която чухте от своя опонент, г-жо Фандъкова?
Водещ: Кратко.
Водеща: Да, съвсем кратко.

Йорданка Фандъкова: От началото на кампанията слушам непрекъснато, че сме обявили обществени поръчки, за да изберем изпълнители преди изборите, което категорично не е вярно.

Водещ: Г-жо Манолова?
Мая Манолова: Че г-жа Фандъкова сама взема решенията за управление на Столична община.

Водещ: От какво се срамувате и с какво се гордеете? Пак толкова кратко.

Йорданка Фандъкова: Определено не се гордея с организацията при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Това беше един урок за нас, който научихме по трудния начин. А съм щастлива, че за 14 години в политиката не съм си сменила приятелите, не съм си промила принципите и разбиранията.
Водещ: С това се гордеете?
Водеща: Г-жо Манолова?

Водещ: От какво се срамувате и с какво се гордеете?
Мая Манолова: Гордея се с контактите си с хората, с това, което направих като омбудсман за 4 години за решаването на проблемите на хората. А също и че сама взимам решенията, нямам началник, нямам ментор, който да ми казва какво да правя. Отговарям пред съвестта си и пред гражданите за всяко свое действие.
Водещ: От какво се срамувате?
Мая Манолова: Срамувам се от това, че закъснявам понякога, особено в кампанията това е голям проблем. Искам да свърша винаги повече, отколкото практически е възможно.

Водещ: Добре. Закъснявате понякога. Добре.
Водеща: Сега, понеже по дрехите посрещат казват, кой се грижи за вашия стайлинг, защото и това вълнува?

Водещ: Визията, прически?
Йорданка Фандъкова: Аз сама се грижа за стила си. Не съм суетна – избирам сама дрехите си. Ходя при различни фризьори според времето.
Водещ: Г-жо Манолова?

Мая Манолова: И аз се оправям сама, но най-ценните съвети са тези на дъщеря ми. Тя дава идеите и препоръките и най-вече критиките за това как изглеждам, за цветовете, в които се обличам.

Водещ: В кой столичен квартал искате да живеете с една дума, един квартал, един пример?

Йорданка Фандъкова: Има по-уредени и по-малко уредени, но искам да живея там, където е семейството ми разбира се.
Водещ: Квартала?
Йорданка Фандъкова: В момента живея в „Манастирски ливади“ заедно със семейството си.
Водещ: „Манастирски ливади“.

Мая Манолова: В квартал, от който да се вижда планината, да се вижда Витоша.
Водещ: Кой квартал?
Мая Манолова: В момента живея в „Хладилника“ и от квартала, не от апартамента ми, но от квартала се вижда Витоша. Но това ще бъде застрашено от намерението да бъде изграден поредният небостъргач до Мол „Парадайс“.

Водещ: Чий телефонен номер последно…
Водеща: Е набран от вас или вие сте набрали?
Йорданка Фандъкова: Късно снощи се чухме с директора на Дирекцията по аварийна помощ и превенция Краси Димитров, който ми докладва, че в Бухово се работи по възстановяване на покрива на изгорялата сграда, и също така, че разчистват терена, който е отсреща и беше потънал в отпадъци.

Водещ: Последният номер?
Мая Манолова: Последният номер е на моя съпруг. Той ме набра, за да ме попита заради тежкия трафик дали съм успяла да стигна навреме до Нова телевизия преди минути.
Водеща: /…/ се притеснява.
Мая Манолова: Не, защото трафикът е тежък. Иначе нямам случай, в който да съм закъсняла за телевизионно интервю.

Водеща: Добре, още един въпрос – ако загубите изборите, какво ще работите?
Йорданка Фандъкова: Никога не съм се стремила към власт и позиции. В момента съм съсредоточена да получа доверието на софиянци.
Водещ: Какво ще работите, ако загубите тези избори?
Мая Манолова: Аз съм адвокат. Ще работя като адвокат и отново ще защитавам гражданите. Правя го като омбудсман, ще го правя и като кмет – ще се грижа за хората. Ще го правя и като адвокат, защитавайки техните интереси.

Водещ: Добре.
Водеща: Така, минаваме към първия кръг от нашия дебат днес, който включва всички социално-икономически теми. Това значи: безработица, демография, доходи, училищата, детските градини, за които много говорим. Степенувайте проблемите и дайте решенията съвсем кратко, за да може да влезете в диалог помежду си. Г-жо Манолова, да започнем с вас.

Водещ: По 2 минути всяка от вас и след това възможност за реплики и спор. Двете минути започват да текат сега. Заповядайте.

Мая Манолова: В сравнение с всеки друг град в България безспорно София е по-богата, с по-големи икономически възможности, но в сравнение с всяка друга европейска столица, ние сме по-бедни. Като сключим и Загреб, Валета, Талин. Ние сме по-бедни и с по-малки възможности за съжаление. Големият проблем обаче на София са неравенствата. И неравенства в доходите заради огромния брой работещи бедни, но също така и за неравенствата между центъра и между кварталите, в достъпа до детска градина за нашите деца, достъпът до качествено училище и качествено образование. Затова това, което аз ще променя и съм заложила в моята програма са инвестиции в квартали – изграждане за 4 години на детски градини за всички деца в столицата, да няма повече дете, което да е в листата на чакащите. Предвиждам също така добри училища във всички квартали с работещи лекарски кабинети и стоматологична грижа, условията за спорт със спортни зали и игрища във всеки квартал, сигурност и безопасна среда около всяко столично училище. Защото за да останат в столицата, а тя е последната спирка преди терминал 2, хората освен високи доходи, искат и нормален живот. Искат спокойствие и перспектива за себе си и за своите деца. Как ще осигурим по-високи доходи – с привличане на инвеститори. Как ще стане това – заложила съм го в програмата: прозрачна среда, приятелски настроена администрация, електронни услуги. За 4 години 90% от услугите трябва да станат електронни. Обществени поръчки, които да са публични и прозрачни, електронни търгове без дискриминационни условия, които предварително да определят победителя, за да има истинска конкуренция.

Водещ: Благодарим ви.
Водеща: Времето.
Водещ: Двете минути на г-жа Фандъкова…
Водеща: … Започват сега.

Йорданка Фандъкова: София е един от двата града в България, който увеличава своето население всяка година. За 10 години 250 хиляди души са дошли в София заедно със семействата си. Това са предимно млади хора. Те, разбира се, идват тук заради по-добрата икономическа ситуация и възможността за работа. За мен развитието на икономиката е водеща, защото само по този начин може да се увеличават доходите и да постигаме икономически растеж, при това производства с добавена стойност. София попадна за първи път в класация на Financial Times в Топ 10 на най-добрите градове от общо около 500 града в света за инвестиции и правене на бизнес. И това не е случайно. В момента имаме големия шанс да привлечем стратегически инвеститор в технологично производство. Защо това е важно за града – първо, защото това означава повече и по-качествени работни места. Второ, това означава българският бизнес, местният бизнес да има повече възможности за изява и за излизане на външни пазари. И най-важното, защото по-добри компании означават нашите млади хора да остават тук. Вече имаме млади хора, които се връщат от чужбина, които са учили и работили там, а имаме и чужденци, които се привличат. Преди 15 години това сигурно изглеждаше абсолютно невероятно да привличаме работници тогава, когато младите хора заминаваха масово за чужбина. Благодарение на сектори, като IT сектора, като биотехнологии, като технологични производства това е възможно. Само в последните месеци 70 компании са проявили интерес и проучват възможностите за инвестиции в София. Това са данните на Общинската агенция за инвестиции, която създадохме специално, за да насърчим икономиката на града.

Водещ: Благодарим ви. Сега едни общи 3 минути. Всяка от вас в тези общо 3 минути, по 1.30 минути ще засичаме време, но възможност даваме за реплики, контрареплики или допълнения кое ви отличава повече от опонента? Г-жо Манолова?
Мая Манолова: Казвате, че ще привличате стратегически инвеститори, но „Фолксваген“ мина пътьом през София и се насочи към Босфора. Това означава ли според вас, че е създадена достатъчно привлекателна и прозрачна среда, предвид и факта, че в София като че ли инвестират повече в кол центрове и в производства, които изискват, разчитат на евтина работна ръка. За да бъде привлечен стратегически инвеститор е необходима почтеност, електронни услуги, умен град, умно управление, но също така и изграждането на социална инфраструктура…
Водещ: Добре. Да не си изхабите цялото време.

Мая Манолова: Защото всяка голяма компания следи за това.
Йорданка Фандъкова: Първо да кажа, че това беше голям шанс на града ни, че заедно с държавата, с всички институции направихме така, че да подготвим едно добро предложение и да развием северните територии, за които всички мои опоненти сега говорят. Какво означава обаче това? Това означава, че трябваше да изградим Северната скоростна тангента, да изградим Западната дъга, и разбира се, да имаме задачата да изградим връзките. При подготовката ни за привличане на стратегически инвеститор – една тема, която изобщо не е отпаднала, защото и в момента две компании проявяват интерес специално към Промишлената зона „Кремиковци“, ние си поставихме много конкретни задачи, по които работим в момента. Това е изграждане на инфраструктура, включително съм възложила проучване за изграждане на леко метро или бърз трамвай, който да свързва бул. „Владимир Вазов“ със зоната. Имаме възможности за здравна, образователна инфраструктура. Това са важни неща.
Водещ: Парите за данъци, такси ще се налага ли да се вдигат? Това засяга хората.

Йорданка Фандъкова: За 10 години увеличихме двойно бюджета без да вдигаме данъците и основните такси.
Водещ: Сега ще ги вдигате ли, ако зависи от вас?

Йорданка Фандъкова: Това е възможно, благодарение разбира се, на усилената работа по добра събираемост и по привличане на европейски средства. Мисля, че сме доказали и съм доказала, че мога да печеля доверието на Брюксел.
Водещ: Добре.
Водеща: За данъците и таксите, г-жо Манолова?

Мая Манолова: За съжаление Северната скоростна тангента не създаде връзки между София и кварталите и населените места, които са под Стара планина. Пътищата около Северната скоростна тангента стигат до никъде. Реално, вместо да увеличи свързаността, тя раздели още повече населените места.
Водещ: Да ви кажа – за инфраструктурата имаме отделен момент за инфраструктура и транспорт.

Водеща: Затова и за данъците ви попитах и аз.
Мая Манолова: Няма да увеличавам данъци в следващия 4-годишен мандат, ако бъда избрана за кмет. Заявила съм го ясно. Ще разчитам намаляване на корупцията и ефективно харчене на общинските пари.

Водеща: Времето приключи.
Мая Манолова: Нещо, което не се случва сега.
Водещ: Ето го моментът.

Водеща: И дойде време точно за инфраструктурата и транспорт, за които ви се приказва така или иначе.
Водещ: Като тук можем да добавим и други въпроси, които пряко засягат хората – нещо ще променяте ли с паркирането, предвиждате ли по-големи паркинги в центъра, или пък възможност да влизаш с автомобили само ако си в центъра, от други градове да не ги допускате, да ги ограничите?

Водеща: Няма ли да стане по-лесно, ако билетчето е безплатно? Поне за част от населението и т.н.
Водещ: Всеки по 2 минути идеите си по тази тема. Този път започва г-жа Манолова с нейното изложение, нали така?

Йорданка Фандъкова: Аз не почнах миналия път, но аз нямам претенции.
Водеща: Заповядайте.

Йорданка Фандъкова: Две са големите задачи по отношение на инфраструктурата. Първо, още по-засилена работа в кварталите, и второ, намаляване с 40% на трафика в града през следващите години. Първата задача е важна, за да можем да работим по-усилено по малките улици, междублоковите пространства и паркирането. Големият проблем на кварталите в момента е именно паркирането. Предвиждаме програма за изграждане на общински паркинги, включително и с публично-частно партньорство. И нещо много важно – довеждащият транспорт в квартали, след като успяхме да подобрим и да модернизираме градския транспорт в София, и това се вижда от всички с подмяната на 90% от автобусите, 90% от тролейбусите, нови трамваи, строителството на метрото. В момента работим за това да осигурим довеждащия транспорт, така че на хората да бъде по-удобно. Това е и мярка за намаляване на трафика заедно с изграждането на Околовръстния път. 80% от Околовръстния път изградихме. В момента започна разширението на Южната дъга откъм АМ „Тракия“ до „Младост“, и сме подготвили проекта за бул. „България“, по-скоро „Бъкстон“ до „Люлин“. Да, наистина все още връзките към Северната скоростна тангента не са изградени, но по тях се работи, защото там има нужда от отчуждаване. Г-жа Манолова е юрист, би следвало да знае процедурите, които понякога забавят намеренията, но вече сме готови с Източната дъга, връзката между Северна скоростна тангента и бул. „Владимир Вазов“. Също така работим по бул. „Рожен“, по бул. „Илиенско шосе“ и по „Ломско шосе“. Това са важни проекти, както и вътрешните рингове. Вътрешните рингове са много важни, за да можем да освободим трафика от центъра на града, и разбира се, подобряване на условията в градския транспорт и електронната система за таксуване.
Водеща: Благодаря. Г-жо Манолова?

Водещ: Инфраструктура и транспорт.
Мая Манолова: Най-важната тема, по която се различаваме, по която се различаваме с г-жа Фандъкова по отношение на инфраструктурата и развитието на столицата, е визията. За 14 години престой във властта г-жа Фандъкова и ГЕРБ заложиха на сгъстяването на строителството в центъра на София, в западните зони под Витоша. Това, което предлага моята програма, е визия за развитие на север. Израждане на северния град, като ангажиментът на общината ще бъде изграждане на инфраструктура с пътища, с транспорт, със социална инфраструктура, с приемането на устройствен план. Не както е сега при „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“, където практически няма детски градини, няма училища, няма и улици, няма и тротоари. Северният град ще бъде зона за нискоетажно и еднофамилно строителство с обособен център на терена на летището в Доброславци. Там ще живеят млади хора, активни хора, средната класа. Доказано е, че когато едно младо семейство живее в собствен дом в къща, то по-лесно взема решение за второ, трето, четвърто дете. Това е една от мерките, хубавите мерки за преодоляване на демографската криза. Ще инвестираме в кварталите. В програмата на г-жа Фандъкова и през 2015, и в 2011 година е казано: „Влизаме в кварталите“. Но реално те влязоха в кварталите с багери. Това, което няма да позволя е презастрояване. Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, нито един терен, нито една зелена площадка. За 4 години програма за тротоарите – за ремонт, възстановяване и изграждане на тротоари, които липсват в София, изграждане на детски градини, така че да има за всяко дете.

Водещ: Добре. Три минути за реплики и контрареплики, и за разговор между вас, като ще засечем и времето.

Мая Манолова: И една дума за транспорта…
Водеща: Ще имате възможност помежду си.
Водещ: Трябва да имате по 1.30 минута. В тези 3 минути реплики.

Йорданка Фандъкова: Много е лесно сега да се говори за развитието на северните територии, но г-жо Манолова, вие обещавахте при срещи с гражданите в „Обеля“, в „Овча купел“, в „Младост“, че ще обезщетявате собствениците на терените, които са предвидени в тези пространства именно с териториите, с терени в северните територии. Там, сега казвате, че там ще се строят къщи за млади семейства.
Мая Манолова: Да.

Йорданка Фандъкова: Разбира се, това са частни терени. Не зная как точно определяте кой ще живее в тези къщи, но как ще съчетаете тези неща и кое е вярно от това, което обещавате?
Мая Манолова: Истината е, че не аз, вече гражданите няма да позволят безобразията, които вие допуснахте с унищожаване на междублокови пространства, паркове и детски градини, с посегателство върху зелените клинове на София.

Йорданка Фандъкова: Вижте, вижте, вижте много е лесно да водите кампания с внушения. Много е лесно.
Мая Манолова: Това повече няма да се случи. В момента също се ограждат зелени терени пред 85-ти блок в „Младост“, продължават опитите за посегателства в „Обеля“.

Йорданка Фандъкова: Как ще решите вие този проблем?
Мая Манолова: С промени в устройствения план. С изкупуване на тези терени, с обезщетяване на собствениците…

Йорданка Фандъкова: Вие обещавате, че ще изкупите…
Мая Манолова: Момент. С обезщетяване на собствениците на междублокови пространства.
Йорданка Фандъкова: С кое ще ги обезщетите – с кои терени, с какви средства? Защото вие обещавате на всички всичко. Това на практика не е възможно. Ние сме отговорни хора.
Мая Манолова: Вие работите само за икономически силните. Ще дам един пример. На последната сесия на Столичния общински съвет вие и вашето мнозинство приехте решение, с което Столична община се освободи от собствеността си в два имота, които са в центъра на столицата в кв. „Сердика“.

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, на последната сесия на Общинския съвет спасихме първите пет градинки в „Младост“, иначе е много лесно да отидете да се снимате, да обещаете на хората, когато обещанията са лесни и не струват нищо вашите обещания.

Мая Манолова: Г-жо Фандъкова, вие бяхте принудена да направите това от един общински съветник Воислав Тодоров…
Йорданка Фандъкова: Това е абсолютно невярно. Аз разговарям с хората.

Мая Манолова: … от общинските съветници, които са опозиция на вашата парламентарна група.
Йорданка Фандъкова: /…/ само че да се явяваш за кмет не е като да говориш от трибуната на Народното събрание. Тук се изискват факти и конкретни проекти.
Мая Манолова: Г-жо Фандъкова, отговорете конкретно – колко пари отделихте през миналата година за обезщетяване на собствениците?
Йорданка Фандъкова: Обезщетяваме собствениците с общински терени, защото вие…

Мая Манолова: Колко общински терена, с колко общински терена…? Тук трябва да се отговори.
Йорданка Фандъкова: Не мога да ви надговоря. Аз съм силна във фактите, не в надговарянето.

Мая Манолова: Да, добре, ето, кажете.
Йорданка Фандъкова: Ами ако ми дадете възможност, ще отговоря.
Водещ: Времето изтече и на двете ви.
Мая Манолова: Колко общински терена?

Йорданка Фандъкова: Аз лично като кмет съм работила за спасяването най-малко на 12, може би станаха вече 15 градинки с обезщетяването.
Мая Манолова: Колко заменихте в този 4-годишен мандат, колко заменихте? Така че да няма инвестиционен…
Йорданка Фандъкова: Замените са забрани със закон, г-жо Манолова.
Мая Манолова: Нали това казахте, че ще предлагате замяна на собствениците.

Йорданка Фандъкова: Казах обезщетяване с общински терени.
Мая Манолова: Добре, колко обезщетихте? Колко пари дадохте за обезщетяване на собственици на междублокови пространства?
Йорданка Фандъкова: Вие колко смятате, че ще ви струва обещанието да осигурите детска градина на всяко едно дете до края на мандата?
Водеща: Имате възможност да си задавате въпроси малко след като свършим третия кръг, понеже в момента сме извън регламента.
Водещ: Въздухът, който дишаме. Поемете въздух.

Мая Манолова: Не ви ли е неудобно след 4 години да задавате въпроса колко пари ще са нужни за детска градина за всяко дете?
Водещ: Въздух. Темата „Екология“ следва. По 2 минути има възможност всяка от дамите как ще направи…
Йорданка Фандъкова: Аз зная отлично колко ще са нужни, но се опасявам, че вие…
Мая Манолова: А защо не го направите?

Водещ: Моля ви. Нямаме „Жандармерия“ да знаете.

Водеща: Г-жо Манолова. Вървим към този кръг, който се занимава с екологията. И предлагам да започнете вие. Къщички ще има и в северната част, въпросът е какво ще пуши от коминчетата, защото твърди се, една от причините за замърсяванията е отоплението, другата са автомобилите. Как ще се реши този въпрос?

Мая Манолова: Проблемът с въздуха, с качеството на въздуха за София е огромен. Скоро ще се налага да плащаме 3 пъти за чист въздух, първо, заради имуществените санкции, които Европейската комисия ще наложи на България след като я осъди и заради състоянието на въздуха в Столична община, втори път, за мерки за подобряване на въздуха, и трети път – за лекарства за нашите деца, тъй като всяко 4-то дете от децата в детските градини в столицата е болно от хронично заболяване, преобладават астмите. Така че мерки трябва да бъдат взети. Доскоро Столична община и г-жа Фандъкова отричаха съществуването на този проблем, но когато граждански експерти, граждански организации разположиха 500 станции в столицата, стана ясно, че проблемът наистина е огромен. Предизборно се обеща да се разположат 22 станции, което още не е направено. Общината няма практически нито една станция, която да показва качеството на въздуха. Това, което ще направя: ясни мерки срещу горенето на отпадъци. Това трябва да бъде забранено, това трябва да бъде контролирано, като се пресечи и достъпът до автомобилни гуми, дограми и дрехи втора употреба. Смяна на инсталациите, които замърсяват околната среда, миене на улиците. 22 пъти според договорите, които е сключила Столична община трябва да се мият повечето столични улици, което не се случва. Реално няма никакъв контрол върху почистващите фирми. Настояване за това енергийните помощи в столицата да се предоставят не в дърва и въглища, и в никакъв случай да не се горят мокри дърва или въглища, а за ток, за газ, за парно, което е свързано и със стабилизирането на „Топлофикация“, която при това управление беше доведена до 860 млн. лева дългове. Това, което ще направя за транспорта, е въвеждането на бял билет – безплатен транспорт в дните, в които нивото на емисиите е прекалено високо.

Водещ: Бял билет, добре. После ще дообясните. Вашите 2 минути.

Йорданка Фандъкова: Аз няма как да не започна с това, че е изумително поведението на г-жа Манолова през цялата кампания, когато не иска нито да чуе отговорите, нито се интересува от истината, но това е част от стила и стила на кампанията. Това е техен проблем. Това, което правим, е абсолютно конкретни мерки, конкретни проекти, които реализираме. Г-жа Манолова го знае отлично, защото като омбудсман й изпратих лично доклада с всички мерки. Изпълняваме втора програма. Изключително съм щастлива, че всички мои опоненти в момента залагат в програмите си мерките, които ние сме заложили в приетата програма на Столична община, която вече изпълняваме. Четири, по-скоро пет са нещата, които са изключително важни: информираност. Проектът за изграждане на общинската мониторингова система, който ще завършим в края на тази година, работим от 2 години, г-жа Манолова знае отлично това. Да, разбира се, тя няма опит в защитата на европейски проекти, в работа по европейски проекти, затова сигурно си мисли, че просто в момента, в който решаваш и имаш идея, следващите дни ти вече си я изпълнил. Това не става така. Това става с последователност, с упорита работа, с екип – неща, които вероятно г-жа Манолова няма достатъчно опит, но аз я разбирам. Следващото нещо – градският транспорт. Говорихме вече градският транспорт да стане по-привлекателен. В момента, освен довеждащия транспорт работим за синхронизиране на разписанията и за електронната система за таксуване. Трето, отопление на битово гориво. И в друго студио коментирахме това, но очевидно това не се харесва на г-жа Манолова. По мое настояване беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища, от Министерството на околната среда и водите подготвят документацията.
Водещ: Добре. Благодарим.

Йорданка Фандъкова: Няма как да не кажа, че вече съм защитила два проекта за смяна на 1/3 от отоплителните инсталации на домакинствата.
Водещ: В следващите 3 минути възможност да доуточните. Безплатен градски транспорт, абсолютно безплатен, а не намаления възможен ли е? Един от вашите опоненти в студиото даде тази идея.

Водеща: И няма ли да стане по-евтино от гледна точка на това да няма чак толкова голяма нужда от паркинги, да е по-чисто и други мерки, които ще ни се спестят като разход. Има ли такава възможност?
Йорданка Фандъкова: Ако моите опоненти си направят труда да се запознаят в детайли с програмата за чистота на въздуха, ще видят, че като една от мерките за намаляване на замърсяването в дни, за които имаме прогноза за замърсяване, включваме безплатния транспорт. Само че за да можем той да бъде ефективен, да има полза от него, ние поискахме да бъдат променени законите и да можем…
Водещ: Само в дни със замърсяване обаче.

Йорданка Фандъкова: В дни за замърсяване.
Водещ: А не по принцип?
Йорданка Фандъкова: Нищо безплатно няма, всичко се плаща, и то от данъците на хората. Така че с тази мярка трябва да сме внимателни, но тя вече е заложена като трета мярка за дни с превишения на замърсяването.

Водещ: Г-жо Манолова?
Водеща: Оставете си време /…/.
Мая Манолова: За опита и компетентността на г-жа Фандъкова говорят резултатите, говорят и санкциите, които Регионалното министерство наложи на Столична община в размер 4.2 млн. лева за незаконосъобразно проведени обществени поръчки. Поръчки, при които условията предопределят крайния изпълнител. Да, г-жа Фандъкова има опит, но също така тя има и началник. Началникът има приятелски кръг, който стои зад определянето на изпълнителите на тези обществени поръчки. Затова подмяната на електробусите и автобусите в столичния транспорт изглежда като Българския футболен съюз – слаби резултати с много корупция.

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова…
Мая Манолова: Г-жо Фандъкова, не ме прекъсвайте, аз ви слушах. От вашите думи излиза, че тъй като вие единствена имате опит и компетентности, а вече резултатите ги вижда цяла София…
Йорданка Фандъкова: Резултатите се виждат. Да, така е.

Мая Манолова: … ние трябва да ви избираме до живот. Ние трябва да ви избираме непрекъснато, защото вие вашият екип сте най-компетентни.
Йорданка Фандъкова: Резултатите се виждат. Това, кого ще избират гражданите на София, ще го решат те.
Мая Манолова: Но вашият екип беше подменен от самата вас. Част от вашите зам.-кметове са обвиняеми и подсъдими. Това е най-доброто доказателство за качествата на вашия екип.

Йорданка Фандъкова: Това е доказателство за контрол, това е доказателство за отговорност.
Мая Манолова: На мен би ми било неудобно, много ви моля…
Водещ: Сега на вас ще ви свърши времето. Г-жо Фандъкова, отговорете.
Йорданка Фандъкова: Искам да изясним този въпрос за
Мая Манолова: На мен би ми било неудобно след 14 години престой във властта да говоря в бъдеще време.

Йорданка Фандъкова: Няма сила, която да прекъсне говоренето на госпожа Манолова, тя в говоренето е много силна. Госпожо Манолова, искам да изясним едно нещо в тази кампания. Вие непрекъснато говорите, че имам началник, че някой взима решенията вместо мен. Вие говорите с мен, аз съм кандидат на София, настоящ кмет, и решенията ги взимам аз и ги декларирам с моя подпис. Нося отговорност, както аз, така и хората от моя екип. Ако имате неуредени сметки с г-н Борисов или неуредени отношения, моля ви се, намерете място, време, в което това да го направите, тук в студиото ви предлагам…

Мая Манолова: Колко пъти, госпожо Фандъкова, вие поехте отговорност за едно или за друго? Колко пъти се скрихте зад партийна централа…
Йорданка Фандъкова: И в момента съм изправена пред гражданите и разговарям с тях, с лицето си, с позицията и без да…
Водеща: На финала на този кръг отново…
Водещ: Бързи три въпроса към опонента. Обаче така си ги смятайте колко да са ви кратки въпросите, че да може да зададете и три въпроса, и да отговорите три пъти. Защото имаме 7 минутки, за да се опитаме, по 3,5 на човека. Кой трябва да започне сега, защото аз това го обърквам, последователността? Госпожа Манолова с въпрос, кратък въпрос и бърз отговор от госпожа Фандъкова и после обратното.

Мая Манолова: Госпожо Фандъкова, тази карта за привилегировано паркиране в градския транспорт е подписана от вас. Има няколкостотин такива карти, които дават възможност на началника в Столична община и на техните близки приятели, включително и техния бизнес кръг, ваш или на г-н Борисов, разберете се сами…
Водещ: Питайте.

Мая Манолова: Питам, ще премахнете ли тези карти, които дават възможност на тези бизнесмени от кръга на госпожа Фандъкова или на г-н Борисов да паркират, забележете, безплатно. Всички столичани плащат, привилегированият кръг около Столична община паркира безплатно.
Йорданка Фандъкова: Много тежки внушения, но аз свикнах с тях в тази кампания. Лъжа е, че има стотици такива карти. Карти се получават от служби и ведомства. Точно тази карта мога да я проверя, възможно е, разбира се…
Мая Манолова: Да, тази карта е от бизнесмен, близък до Столична община…

Йорданка Фандъкова: Естествено, ще го проверя и ще я…
Мая Манолова: Тя е втора, втора, която ми донесоха.
Йорданка Фандъкова: Ами давайте сигнали. Между другото ако мога да си задавам въпроса, той е свързан с подобни твърдения. Госпожо Манолова, в тази кампания вие непрекъснато твърдите за нарушения в обществени поръчки и за други нарушения. Колко сигнала вие подадохте в прокуратурата до този момент?

Мая Манолова: Момент, сега ще ви отговоря с факти.
Водещ: Върви ви времето. Ако искате, ето ви химикал, помагаме на гостенките.
Мая Манолова: Този доклад е засекретен от госпожа Фандъкова. Това е доклад и извод за работата на едно общинско дружество, дружеството „Чистота Искър“. В него се казва, то е направено от екип на вътрешен контрол под ръководството на госпожа Фандъкова. Вижте какви са изводите в този доклад: некомпетентно ръководство и счетоводство, злоупотреба с власт…
Йорданка Фандъкова: Вие какво направихте

Мая Манолова: … от страна на управителя на дружеството, конфликт на интереси, назначения с родствени връзки на ръководни длъжности…
Йорданка Фандъкова: Това беше доклад…
Мая Манолова: … неефективен контрол от одитор и контрольор…
Йорданка Фандъкова: Само не ми отговорихте на въпроса. Аз ви попитах вие…

Мая Манолова: … манипулирано счетоводство. Хора от моя екип са реагирали по този доклад. Нещо, което вие не направихте. Вие сте скрили…
Йорданка Фандъкова: Така. Отново…
Мая Манолова: … за да не се види истината за начина, по който се управляват столичните дружества…
Йорданка Фандъкова: Отново лъжете и подвеждате хората.
Мая Манолова: … сключване на неправомерни граждански договори…
Водещ: Задайте си втория въпрос.
Йорданка Фандъкова: Не, тука трябва да го изясня. Тука трябва да изясня

Водеща: Това ли е вторият въпрос?
Йорданка Фандъкова: Госпожа Манолова, отново не отговори на моя въпрос.
Мая Манолова: … човек от моя екип…
Йорданка Фандъкова: Не отговори на моя въпрос. Но нека да кажа, че този доклад съм го изпратила лично, госпожо Манолова, на прокуратурата още веднага аз назначих тази проверка, получих резултатите и…
Мая Манолова: А защо скрихте този доклад, защо не го предоставихте на общинските съветници, защо го засекретихте?

Йорданка Фандъкова: Да скриеш доклад, когато го подадеш на компетентните органи, на прокуратурата?
Мая Манолова: Защо не му дадохте публичност, от какво се срамувате?
Йорданка Фандъкова: Напротив, аз…
Мая Манолова: От начина, по който по ваше време се управляват общинските дружества, „Градска мобилност“, „Топлофикация“, „Екоравновесие“…
Водещ: Сега, вторият ви въпрос, госпожо Манолова, и спазвайте да има въпрос.
Йорданка Фандъкова: Нека да кажа, че резултати от проверката съм изнесла публично пред медиите, това, че вие…

Мая Манолова: Не, напротив, този доклад е скрит от вас и не е предоставен…
Йорданка Фандъкова: Ама това е ваше твърдение.
Мая Манолова: Ами, да, защото общински съветници имат публични искания
Йорданка Фандъкова: Ама разбирам ви, вие, понеже нямате проекти, говорите само с манипулация и с внушения.
Мая Манолова: Проектите са в моята програма.

Йорданка Фандъкова: Ами не виждам, не видях нито един…
Мая Манолова: Проектите са в моята програма…
Йорданка Фандъкова: Не, там има идеи, обещания, не виждам конкретни проекти, а град се управлява с проекти.
Мая Манолова: Госпожо Фандъкова, ще имам много проекти.
Водещ: Следващ въпрос. То почти не остана време при госпожа Манолова. Госпожо Манолова, следващ въпрос.
Мая Манолова: Защо, госпожо Фандъкова, нито веднъж не защитихте гражданите от рекета на „Топлофикация“, нито веднъж за четири години не ви чух да защитите граждани.

Йорданка Фандъкова: С гражданите работим от 2013 г. в много тясно сътрудничество и тогава заедно гражданите създадохме предложения и направихме предложения за промени, част от тях са факт, част от тях, разбира се, не са. За да защитя и да може да се намалят сметките, знаете отлично, че само преди няколко седмици беше прието по мое настояване да може „Топлофикация“ да купува от различни доставчици, за да излезе от рекета на „Булгаргаз“, който има убийствени условия.
Мая Манолова: Гражданите, гражданите как ги защитихте?
Йорданка Фандъкова: Ами то това е за гражданите.

Мая Манолова: От сградна инсталация, от високите сметки, от определените цени от КЕВР. Бяхте ли поне веднъж в КЕВР, когато се определяха цените на „Топлофикация“, или поне веднъж обадихте ли се, когато се създаваха правила за сградна инсталация, поне веднъж?
Йорданка Фандъкова: От правилата, госпожа Манолова не се интересува, ние сме го виждали това.

Мая Манолова: Ами, както се вижда, правилата не важат в ръководената от вас община.
Водеща: Сега, регламентите са затова да се спазват
Йорданка Фандъкова: Корупция се бори само с конкретика, с конкретни сигнали и с /…/ Никой няма и не е имал чадър, поставен от мен. Аз съм кметът, който е давал най-много проверки на прокуратурата и не се колебая да се освободя от хора, за които има дори съмнение.
Водещ: Госпожо Фандъкова…
Мая Манолова: И кмет, който никога не е поел отговорност…

Водеща: Започваме с въпросите на госпожа Фандъкова сега, защото ще излезем от времето.
Водещ: Искате ли да го зададете, защото на госпожа Манолова и изтече времето?
Водеща: Сега ще увеличим времето и на двете с една минута заради този регламент. Чувам от колегите, че ще прибавим по една минута към дебата, защото излязохме от…

Йорданка Фандъкова: Трудно е да водиш диалог с човек, който не иска да чува, а може би и не може да чува. Но, госпожо Манолова, вие на няколко пъти казахте, че се отказвате да бъдете омбудсман, защото не можете да си свършите работата, защото държавата ви блокира. Как смятате като кмет да работите със същата тази държава, със същите тези политически сили, за да защитавате проектите на града?
Мая Манолова: Ще работя публично, прозрачно и открито, ще поставям проблемите на масата и тогава искам да видя кой…

Йорданка Фандъкова: Вие това не го ли правихте като омбудсман, публично, прозрачно и открито?
Мая Манолова: Правих го, в момента законопроектите, които съм подала, отлежават в чекмеджетата на депутатите от ГЕРБ, няма никакво движение по теми банки, бързи кредити, колекторски фирми.
Йорданка Фандъкова: Очевидно не ви се е получило, но не знам как сега гарантирате за…

Мая Манолова: Една от причините да стана омбудсман е, за да защитя гражданите от „Топлофикация“, за да се преборя срещу рекета на тях, срещу високата сградна инсталация, срещу високите и неразбираеми сметки.
Водещ: Разбрахме ме ви по този въпрос, няма да се поберете в трите въпроса.
Мая Манолова: …срещу монополните дружества.
Водеща: Заповядайте, втори въпрос.

Йорданка Фандъкова: Ами, аз имам много въпроси, но единият от тях е, госпожо Манолова, зад вас застанаха много партии, въпреки че вие се криете зад гражданите. Преди няколко години бяхте срещу гражданите, когато бяхте със същата пламенна защита правехте на правителството на Пламен Орешарски, който е моделът на задкулисието. Въпросът ми е прост, за коя листа вие ще гласувате?
Мая Манолова: Ще реша за коя листа ще гласувам на следващите избори. Очевидно много ви притеснява фактът, че не съм обвързана партийно и че зад мен стои гражданската енергия. Но искам да ви попитам вие срамувате ли се…

Йорданка Фандъкова: Зад вас има много сенки, госпожо Манолова.
Мая Манолова: Аз искам да ви попитам вас срам ли ви е от ГЕРБ, че кампанията ви е сиво-бяла и задкулисието в момента е в Столична община…

Йорданка Фандъкова: Кампанията ми е…
Мая Манолова: Орлетата на премиера Борисов…
Водещ: Отговорете.
Йорданка Фандъкова: Точно от вас не бих искала да чувам и не искам да чувам обвинения в задкулисие, точно вие, която бяхте лицето на задкулисието…
Мая Манолова: Задкулисието е модел на управление на Столична община и държавата. Това не е дясно управление, а управление задкулисно…

Йорданка Фандъкова: А иначе не се срамувам, госпожо Манолова…
Мая Манолова: Вие управлявате с техники, с които управляваше…
Йорданка Фандъкова: Нека да кажа…
Мая Манолова: … Орешарски.
Водещ: Финален въпрос. Финансирането. Кой стои зад вашето финансиране и кой финансира вас, и двете да отговорите. И може ли да се оповести и покаже това нещо, да се разсекрети, ако има…

Водеща: По 30 секунди обаче, трябва много лаконични да бъдете.
Йорданка Фандъкова: Моята кампания е ясна, източниците на финансиране са ясни, това са субсидиите на партиите, които стоят зад мен – ГЕРБ и СДС. Нямам дарители, нямам спонсори в кампанията.
Водещ: Госпожо Манолова?

Мая Манолова: Кампанията ми се финансира с граждански дарения, с дарения на членовете на инициативния комитет, със собствени средства. Всъщност то се и вижда, кампания без билбордове до този момент.
Йорданка Фандъкова: Аз видях ваш билборд, госпожо Манолова.
Мая Манолова: Може да сте видели един, аз видях десетки сиво-бели ваши снимки из цяла София.
Йорданка Фандъкова: Да, аз не крия. Черно-бели са, защото не си сменям цветовете, аз нямам навика да си сменям цветовете.

Мая Манолова: Много добро съвпадение. Това е най-добрата илюстрация на София по време на вашето управление, …
Водеща: 30 секунди ви останаха, госпожо Манолова, даже и по-малко, за заключителни думи направо. Заповядайте, госпожо Манолова.
Мая Манолова: Заключителни думи.
Водеща: Да.
Йорданка Фандъкова: Срещам се с хората в тази кампания и ги слушам. Това, което те искат, е промяна. Те не искат повече да живеят в завладян град, в сиво-бял град, те искат цвят, те искат цветна, а не черно-бяла снимка, те искат спокойствие и перспектива за своите семейства, те искат промяна, не желаят повече ремонт на ремонтите, плащане на едни и същи фирми по няколко пъти за едни и същи ремонти, не искат управление с всяване на страх и натиск, не искат задкулисно управление. Управлението в момента в София не е дясно, то е задкулисно и корумпирано. Това, което хората искат да променят, е да се смени моделът на това управление. София беше първият завладян и похитен град и е време на предстоящите избори София да стане първият свободен град в България. Защото моделът на управление на София се пренесе в държавата, сега е нужно да променим модела на управление в София, за да променим след това моделът на управление в държавата. Очаквам хората да не повярват на внушенията на опонента, че няма смисъл да се гласува, че всички са маскари, че всичко е предрешено, че ще изманипулират и тези избори. Не, има смисъл, има смисъл, промяната е в нашите ръце, промяната е толкова близо. Просто трябва да гласуваме за промяната на 27 октомври и очаквам, че това ще се случи, с бюлетина 75 хората ще изберат промяната през статуквото.

Водещ: Заключителното обръщение към избирателите и на госпожа Фандъкова.
Йорданка Фандъкова: С агресия, с лъжи град не се управлява и с тежки внушения. София е град, свободен град на свободни хора. Беше направен опит преди няколко години да бъде похитен, тогава госпожа Манолова беше от насрещната страна, беше срещу хората, зад които сега се крие. Това, което му трябва на града, това е да продължим промяната, да ускорим темповете на развитие, защото градът ни има огромен шанс в момента. Предлагам конкретни проекти, за по-чист въздух, за намаляване на трафика, за строителство на детски градини и училища, за строителство на спортни и културни центрове. Всичко това е възможно с последователна работа, с работа, а не с приказки.
Водеща: Благодарим ви, много ви благодарим за това, че участвахте в този дебат. Надявам се, че сме дали възможност на хората да вземат информирано решение, имат и още време за това до края на кампанията, макар че малко остана.
Водещ: Надявам се, че беше интересно за зрителите. За нас беше любопитна тази среща пред зрителите на „Здравей, България“ Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, успех и на двете.

От Фокус

1 Коментар

  1. Много хубаво говори Г-Ж Фадъкова……….

Коментарите са ограничени.