Английската преса ни сготви, кажи „Тенкю“, Боби

Кадър от НОВА

Важно е да припомня: Ден преди мача с Англия фен на „трите лъва“ се напи, дрогира се, буйства в Пирогов, както и мургав нашенец не го е правил, и накрая почина от свръхдоза. Но за това ще стане дума по-долу.

След близо едноседмичната истерия около „расисткия“ скандал да си кажа и аз как виждам нещата. От чисто журналистическа гледна точка.

Първо – никакъв заговор срещу Боби Михайлов няма. Нито вътрешен, нито международен. Това, че бил протеже на Платини, пък във ФИФА разчиствали неговите хора са бабини деветини. И тъпа световна конспирация.

Второ – не е и заговор срещу българския футбол. Заговори се правят срещу силен и опасен противник. Ние и в световен, и в европейски план сме на дъното на футболната каца. Не по-опасни от попова лъжичка на терена. И страхът е само да не загубим от Андора.

Трето – никакъв паралел между държавата и расизма у нас няма. Има шепа лумпени, скинари, бръснати глави, келешчета и фукльовци, каквито ги има навсякъде по света. Особено в Европа. Напълно съм съгласен с един коментар, че нашите агитки расисткото поведение си ги прекопирахме не от някой друг, а от англичаните. Те се справиха с този отвратителен порок, ще се справим и ние.

Четвърто – английската преса просто ни „сготви“. Медиите от Острова предварително знаеха, че имахме и предишни наказания за расистки прояви, това беше „тема“, която се харчи. За една футболна кореспонденция трябва да има изненада, скандал, нещо неочаквано, а в победата на Англия нямаше изненада, всички я очакваха. Англичаните се бяха класирали, пълна скука за „Сън“ и останалите. Трябваше скандал на всяка цена. Намериха си го, обработиха си го и заляха първите страници. Нека не забравяме /колкото и да ни е тъжно/, че за медиите от Острова, а и не само там, всичко на изток зад Полша и донякъде Унгария на са тъмни източни и балкански субекти.

Пето – въпросът е какво направихме ние, българската преса? Нищо и даже по-лошо – започнахме да спорим дали тези 15-тина гаменчета са олицетворение на управлението на държавата /по Румен Радев/, доколко е виновен Борисов, че не ги е възпитал и изобщо как всичко у нас е зле. Ние излязохме малодушници.

Ето тук идва въпросът за починалия английски фен. Те, английските запалянковци, дойдоха у нас като пияни аристократи пред слугите си. Пиеха, пееха и се дрогираха. Един обясни пред камерите, че ще изпие 20 бири и в това няма проблем, защото ще ги пие цял ден. Както и да е…

Аз питам както себе си, така и големите медии – какво направихме с дрогирания и пиян починал англичанин? Плеснахме ли го по първите си страници, точно както направиха „Сън“ и останалите в Англия с расистките снимки? Имаше ли по нашите първи страници пияните английски агитки, които дори се сбиха помежду си? Прати ли всичко това някой бивол на английската преса с въпроса: „Виждате ли сте какви сте“?

И пак от журналистическа гледна точка – искате ли да ви опиша /или сами ще се сетите/ какви заглавия щеше да има у нас в огледалния случай – ако пиян и дрогиран български запалянко буйства в английска болница и умре на път за ареста? А какви щяха да бъдат отзивите на Острова?

И в двата случая сме от страната на булката, защото ние си мразим държавата, а западните медии, каквито и политически различия да имат, са патриоти.

Медиите, драги ми братя и сестри демократи. Те ви влияят, казвайки ви какво става и как точно става. Вие може да сте прекрасни демократи, но като българи в очите на средния недочул-недомислил англичанин вече сте расисти. Същият, който между другото гласува и за Брекзит.

Няма никакво значение, че и ние можем да обобщаваме – че англичаните са брутални пияници, от испанските курорти през Слънчев бряг до „Витошка“. Но понеже са го написали англоезични медии с многомилионен тираж – българите са расисти.

Има нещо общо между покойния Иван Славков и Боби Михайлов – на практика ги свали английската преса. Както е вярно също, че и двамата мразеха лимонадата. Кажи „Тенкю, Боби“, избавиха те от нещо по-лошо.

Лошо е, че на стадиона паднахме с 0:6, още по-лошо е, че и английската преса ни би на геврек.

Иначе – горе главата. Патриоти да искаш у нас!

Евгени Петров – Гендо