Лавров на среща със Захариева: Диалогът между Русия и България придоби устойчивост и динамика

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза успехите в диалога между Русия и България в началото на срещата си с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, която пристигна на посещение в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Радваме се да ви приветстваме в Москва и да продължим диалога, който в последно време придоби устойчивост и динамика, – каза Лавров, откривайки срещата. – Според нас това отговаря на интересите на народите на нашите страни. Отношенията между нас почиват на дълбоки исторически и културни традиции. Миналата година отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877-1878 г., а тази година отбелязахме и 140 г. от установяването на дипломатически отношения.“

„Ние сме признателни за това, че приехте нашата покана, за добрата възможност да обсъдим целия спектър на двустранните връзки и, разбира се, да обменим мнения за положението в Европа и в света като цяло“, добави Лавров.

Министър Захариева, от своя страна, изрази задоволство от активизацията на диалога между София и Москва. „През последната година имахме редица посещения на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас“, добави тя, цитирана от ТАСС.