Александър Андреев: Днес бюлетините трябва да бъдат доставени в областните администрации (допълнена)

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка от "24 часа"

В днешния ден бюлетините трябва да бъдат доставени в областните администрации. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев за готовността на комисията за изборите.

По думите му към момента бюлетините са доставени почти навсякъде.

„Към момента не бих могъл всичките да ви ги кажа, все пак това са 28 областни града, в които се разпределят. Там, където областната администрация, не може да осигури съхраняването на едно място, ги разпределя по общините“, допълни още Андреев.

По думите му там, където има допълнителен тираж, който трябва да бъде направен, ще бъде направен.

„Самият процес по доставката на бюлетините протича съгласно графика, който е приет за предаването от печатниците, които изработват бюлетините и съответно превозването им. Целта е в деня преди изборите да бъдат разпределени на секционните избирателни комисии навсякъде в страната и да започнем нормално изборния ден на 27 октомври“, поясни говорителят на ЦИК.

Възможно е на места да бъде разкрита повече от една подвижна избирателна секция, каза той за готовността на специализирания орган за местния вот в неделя. По думите му подобна секция е възможно да не може да обиколи всички избиратели, които са включени в списъка и желаят да гласуват, тъй като това изисква необходимото време.

„Тази секция се движи с превозно средство. Това съответно поставя въпрос за техническото време до всеки един адрес, където е избирателят, за да може той да упражни правото си на глас. Ето защо на определени места е възможно и се разкрива повече от една СИК за обслужването на избирателите, които са подали заявления“, обясни още Андреев.

Той поясни, че минимум 10 заявления са необходими, за да бъде образувана подвижна избирателна секция. Говорителят на ЦИК поясни, че към момента няма информация по отношение на образуваните секционните избирателни комисии с подвижна избирателна кутия.

„Срокът беше до вчера за подаване на заявленията. В днешния ден трябва да бъдат обработени и тези заявления, за да може там, където е необходимо и е по-голям броят, да бъде увеличен броят на секционните избирателни комисии. В момента, в който е окончателен техният брой, ние ще го съобщим или в рамките на следващия брифинг, или след това като информация“, посочи още Александър Андреев.