Георги Харизанов: Мониторингът на ЕК се изтъкваше като причина да не сме в Шенген

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Важна новина с положителна трактовка, тъй като отношението към България и Румъния бе дискриминационно, а този мониторинг бе редовно изтъкван като една от причините да имаме проблем с приемането в Шенгенското пространство, за което сме изпълнили всички критерии, коментира за Радио Пловдив политическият анализатор от Института за дясна политика Георги Харизанов.

По думите му е факт и това, че напредъкът по критерия „Правосъдие“ и „Вътрешен ред“ е отбелязан последователно в годините.  Общо препоръките бяха 17, миналата година бяха останали отворени 6, а при миналогодишния доклад се затвориха 3. Тази година, от миналия до днешния доклад, ни останаха още 3 препоръки, а те вече са изпълнени.

Не се предвижда следващ доклад, т. е. формално мониторингът от страна на Европейската комисия се прекратява, заяви Харизанов и отбеляза, че новият механизъм за наблюдение тепърва ще бъде въвеждан и обсъждан.

Той заяви, че скептичен към всякакви форми на бюрокрация и поредното звено, като отбеляза, че гражданският натиск е много по-важен, отколкото създаването на някакъв орган за наблюдение.

Темата не бива да става предизборна нито от управляващите, нито от опозицията, каза още Харизанов.