Захариева за отпадането на мониторинга: Докладът е категоричен, изпълнили сме всички критерии

Екатерина Захариева Кадър: bTV

България подкрепя създаването на хоризонтален всеобхватен механизъм за върховенство на правото и правото на човека за всички 28 членки на ЕС.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„От много години и в ЕП и в комисията са обсъждани предложения, мисля че парламентът е приемал през годините. Това е един от основните ценности и принципи на съюза. Това пак не е нещо ново, има предложение от преди няколко месеца на комисията за създаване на такъв механизъм“, добави Захариева. По думите и този механизъм ще бъде за всичките държави, не само за България и Румъния, както е сега.

Захариева допълни, че има няколко механизма, които се дебатират в момента. „Този хоризонтален всеобхватен механизъм за всичките държави, там към момента не са разписани процедурите. Припомням че и в момента има процедура по член 7 по договора. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. Позитивната новина е, че за България комисията се предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за две държави“, посочи още вицепремиерът.

Вицепремиерът коментира и решението на Европейската комисия по отношение на мониторинга за България. „България за първи път от 18 си доклад след 12 години получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии по 6 показателя и че това според комисията това трябва да бъде последният доклад. Това означава, че тя предлага механизмът да отпадне. Както с решение на комисията е взето решение този доклад да бъде създаден за България и Румъния преди присъединяването, така с решение на комисията това трябва да стане“, каза още тя.

„За това е толкова важен този доклад, защото оценката се прави от комисията. Разбира се процедурата е ясна, така както е по договора ни за присъединяване, комисията ще вземе под внимание, но не е решение на съвета. Всеки доклад се изпраща в парламента в комисията Либе. Всеки доклад за България и Румъния се изпраща в парламента, в комисията Либе . Нямам спомен за всички доклади, които съм наблюдавала Европейския парламент да е вземал специално отношения“, обясни министърът на вътрешните работи.

„Смятам че разликата България 2007 г. България 2019 г. е огромна. Също така смятам че има какво още да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм, преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм при спазване на разделението на властите ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българските граждани. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, но не го чувстват“, допълни Екатерина Захариева.