Цацаров: Докладът на ЕК ни даде обективна оценка

Аз лично съм готов за избора на Гешев много отдавна, заявии главният прокурор

„За първи път от много време получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни от това.

Усилията ни бяха оценени по достойнство“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на редовната кръгла маса, която се провежда всяко тримесечие за мерките срещу контрабандата с цигари.

„Всяко успокоение е вредно, ще ни върне не крачка, а години назад“, предупреди Цацаров, цитиран от dariknews.bg. „Много усилия бяха оценени по достойнство“, каза той и изреди заслугите на изпълнителната и съдебната власт, въпреки съпротивата на част от последната.

„Оттук нататък трябва да се направят нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството“, препоръча главният прокурор, като даде за пример измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задължението за деклариране на членство на магистрати и промяната в режима за отстраняването им при наказателно преследване.

Според Цацаров чувството ни успокоение ще бъде „безкрайно лъжовно“, а ако го проявим, то може да получим негативен резултат много скоро.

В отговор на въпрос за предстоящия избор на негов приемник и утрешното изслушване на Иван Гешев, номиниран за поста му, Цацаров беше категоричен: „Напълно спокоен съм. Аз лично съм готов на този избор много отдавна“.

„Не се прави нищо необичайно на тези избори, нито от това, което е предвидено в Изборния кодекс. Ако се приеме, че необичайното е купуване на гласове, нашият отговор е това“, заяви главният прокурор по повод ареста на кандидата за кмет на град Несебър. По думите му, той ще участва в изборите.

Цацаров уточни, че всички разследвани по това досъдебно производство за задържани с прокурорско разпореждане до 72 часа и предстои съдът да им определи мярка за неотклонение.