Борисов отчете рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари

Бойко Борисов Снимка: Правителствена информационна служба

До 3,4% е спаднала контрабандата на цигари през второто тримесечие на 2019 г. Данните бяха представени по време на традиционната работна среща, организирана от петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

Това е най-ниското ниво на контрабандата на цигари в последните десет години, което е отчитано.

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев,
вътрешният министър Младен Маринов и шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов
присъстваха на представянето на резултатите.

„Данните са добри, работи се активно. Освен това, което вие изнесохте като данни, „Митниците“ и МВР са задържали заедно 62 тона нарязан тютюн. Можете да пресметнете колко тира са това. Това е извън всичко, което засичате вие. Колегите от Словакия и Унгария ми изказаха благодарност за борбата на службите. Две огромни банди в Унгария и Словакия са
разбити, подобно на България, където задържахме в Пловдив, с наше ноухау и наши консумативи. Когато видяха, че в България нямат шанс, започнаха да изнасят фабриките навън. Имаме 20% спад на туризма тази година, но 10% по-високи приходи от алкохола. Това трябва да се случи и с горивата. Приходите от горивата отидоха в съвсем положителна за бюджета насока. Толсистемата върши прекрасна работа, отбеляза премиерът Борисов, цитиран от Фокус и 24 часа.

„До преди нас контрабандата беше много силно развита в България, това са стотици милиони.
Най-лесният начин да се изкарат пари, е от контрабандата на цигари – черни пари, които развращаваха политическата класа“, допълни още той.

„Догодина ще увеличим доходите с 10%“

Имаме да увеличаваме доходи. 10% догодина на всички служители. В Пловдив вчера видяхте какъв завод се откри за фарове и стопове на коли. Не само ги произвеждаме, а и 40 българи ги измислят. Работят и правят дизайна на тези коли. 200 българи пишат софтуера на всички хибридни автомобили. Само че искат Околовръстно, защото стотици тирове излизат от фабриките. И на Пловдив трябва околовръстно, иначе блокираме града. Трябват 150 милиона. На „Младост“ в София вече багерите копаят. От „Младост“ до „Тракия“ продължава Южната дъга, но и там трябват 150 милиона. Длъжни сме да го направим, каза Борисов.

Влизаме в Плевен – Околовръстното на Плевен, защото иначе блокираме града. Завчера дадохме на Търговище – 3000-400 работници работят там, но нямат път. На Костинброд за завода на „Кока кола“ трябва да направим пътя. Вучич е готов почти, ние догодина това време ще сме пуснал Белград-София-Истанбул без светофар. За да продължи ръста на икономиката в България ни трябват пари. Завчера започнахме пътя Ботевград-Мездра, където колко хора загинаха в катастрофи. Обходите на Монтана и на Враца. 4 лентовия път нагоре да върви – ето ви 1 милиард. Ако отидете на автомагистрала „Струма“ вече влязохме в планината за към Кресна. Работим по тези мащабни проекти и продължаваме да сме на излишък и имаме над 10 милиарда фискален резерв. Това ли е така нареченият „тотален провал на правителството?, попита още Бойко Борисов.