Юлиан Попов: София има проблем с въздуха, сложен проблем

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от фейсбук страницата на бившия екоминистър Юлиан Попов 

София има проблем с въздуха. Но този проблем е сложен.

Той се дължи преди всичко на хората, които живеят в София, на географията, метеорологията, на Западните Балкани, Гърция, Сахара, на магистрали, въглищни централи, на селското стопанство (азотни окиси, амоняк, ФПЧ и др.), спирачките на колите, на препаратите за миене и къпане. И на други неща. Тоест на начина ни на живот. На начина, по който се отопляваме, произвеждаме, движим се, консумираме и на начина, по който живеем заедно.

Можем да променим този начин и го правим.

Истериите помагат за промяната, но е добре да сме наясно с това колко много неща трябва да променим и че трябва да ги променяме не само когато картата е червена.

Снощната истерия за въздуха беше полезна за събуждането на сетивата ни. Но трябва да знаем какво мерим и какво сравняваме и да не се хващаме на нескопосани заглавия от типа „София е четвъртият най-мръсен град в света“.

А на следващия ден да забравим за проблема.

София има нужда от постоянна работа и непопулярни ограничения. Не от паника.

Истината за София е, че е средно замърсен град, сравним с много други европейски градове, малко по-замърсен от повечето западноевропейски градове, малко по-чист от доста източноевропейски градове, доста по-чист от някои балкански градове.

Подкрепете мерките за по-чист въздух и сами направете нещо, за да е по-чист въздухът.