Вевести.бг спира, търси издател

Уважаеми читатели,

От полунощ на 5 ноември електронният вестник Вевести спира да излиза. В продължение на 6 години бяхме заедно и вие бяхте нашият най-добър партньор. Благодаря ви от цялото си сърце.

Причините не са нито политически, нито финасови. Решението е изцяло мое, предварително планирано и обявено в социалните мрежи. Вевести надхвърли програмата-максимум, която си постави и с минимален екип и разходи постигна влиянието на утвърдени медии с обезпечено финансиране.

За целта работихме години наред по 7 дни в седмицата и не по-малко от 12 часа дневно.

С други думи – не стигнахме, а пробихме тавана. За по-нататъшното развитие на електронния вестник, за превръщането му в истинска редакция обаче са необходими далеч повече ресурси. Ако има достатъчно коректен с демократични десни принципи издател, който разбира смисъла и ролята на журналистиката, готов съм да преговаряме за бранда и архива на Вевести. Пишете на [email protected], или на [email protected]

Стара японска поговорка казва: „Дните се точат, месеците бързат, а годините летят“. Е, годините отлетяха и е време за житейска промяна. А има и толкова неизбродени пътища и толкова непосетени пристанища.

Станислава и Пламен, бяхте екипът-мечта. Затова и с вас направихме повече, отколкото цели редакции.

Не окачвам клавиатурата на стената, оставам в социалните мрежи. Другото – като му дойде времето.

До нови срещи и успех на всички.

Евгени Петров – Гендо

23 Comments

  • Истинският демократ не се пъчи като такъв, не се разпада от злоба, не пълзи пред президентството!

 1. Много, много ще ми липсва този сайт. С него сверявах другите новини.

 2. Теодора Димова05.11.2019 12:110954
  ГРАНИЦАТА
  Написах пост на страницата си във фейсбук в навечерието на балотажа. Написах, че съм изумена от това, което се случи през последната седмица у нас. Мисля, че много хора най-внезапно се озоваха в това състояние на нещо като политически ступор. И за пореден път изпитах възхищение към кукловодите на обществения ни живот. Успяха да забъркат такова блато и такава политическа гнъс, която за последните злощастни години не се беше случвала.
  Демократична България ни призова да гласуваме за Манолова.
  Тази ужким „десница”, лелеяна, отглеждана като къснородено библейско дете, от което ще се роди чудото, тази десница, но която сме склонни всичко да прощаваме, и порноскандалите, и миекането, и мнимата „компетентност”, и тапетите и да ги складираме в графата „компромати, яд ги е”, ни призовава да гласуваме за Манолова.
  По най-простата логика на един десен човек, за какъвто се смятам, „градската десница” на София започна да вярва в мнимата независимост на Манолова. И то да вярва кресливо, чисто по хейтърски.
  И това ако не е политическо уродство.
  Струва ми се, че тук се е зародил нов вид чума, която невидимо и безапелационно разболява населението и го лишава от здравия му разум.
  Кукловодите успяха така да усучат политическите конци, че ние да вярваме на техните маньоври, а не на очите си. Точно както по времето на комунизма. Вярва се на това, което се говори, а не на Чернобилската авария, защото за нея не се говори. Съществува само онова, което е изговорено. Не съществуват отровите, облаците, осакатените, умрелите, избитите.
  В коментара ми имаше неточност, тъй като официално такава позиция на „Демократична България“ няма. Дължа извинение. Подвели са ме множеството мнения на привърженици на ДБ, които отправяха такива послания. Повечето не го правеха директно, а завоалирано. Но това според мен никак не променя нещата. Само ги прави още по-нечистоплътни. Получих упреци, че разпространявам лъжа, че се присъединявам към кукловодите. Голяма част от упреците бяха именно от хора, изразяващи подкрепа за Манолова. Това е още по-лицемерно. Най-важното е, че резултатите от изборите потвърдиха моето предизборно усещане – без да има официална позиция на ДБ, по-голямата част от нейните гласоподаватели от първия тур, на балотажа са гласували за Манолова. И тя специално благодари за получените 50 000 гласа от десницата: „Подадохме си ръце.“ А ген. Атанасов каза, че са подкрепили Манолова, защото са свободни хора и са гласували рационално.
  Но това ли е рационално? Разбирам желанието за промяна, но не разбирам въжделението, че тя може да бъде донесена точно от Мая Манолова. Всеки е свободен да решава как да гласува, но едва ли е естествено една партия да е съставена от комунисти и антикомунисти, от леви и десни. Това вавилонско смешение не само не е рационално, а е порочно. Размиването на границите и принципите е целта на ДС още от началото на прехода. От самото начало кукловодите говорят за „помирение“, „национално съгласие“, „няма ляво, няма дясно“.
  Реформаторският блок беше коалиционен партньор с шестима министри в правителството „Борисов 2“. Аз не виждам съществена промяна в ГЕРБ и Борисов от преди пет години и сега, за да се превърнат днес в основния политически противник на ДБ. Но ето днес обясняват, че десни и леви гласували заедно, за да отстранят ГЕРБ от властта. В първия ден след балотажа ген. Атанасов каза, че режимът на Борисов се пропуква в цялата страна и на първо място в София. Не мога да разбера как може да бъде повод за задоволство на един десен политик, ако ГЕРБ падне от власт и на тяхно място дойде БСП? Или може би няма да дойде БСП, а коалиция между БСП и ДБ. Това ли е повод за задоволство? Това ли е целта? Това ли е принципна политика? Това ли е свободата на свободните хора?
  Когато се създаде ДСБ, с гордост и самочувствие започнаха да се наричат „тъмносините“, за да се отличават от СДС. Мотивите за напускане бяха, че в СДС не са достатъчно последователни, достатъчно принципни, достатъчно десни, достатъчно сини и така ДСБ станаха „тъмносините“ десни. А днес – с червените. Или греша – нали палатката на Манолова е зелена, а тя е независима?

  Разбиването на двуполюсния модел е стремеж на кукловодите отдавна. „Маньовърът“ с правителството на Беров се оказа безуспешен. Най-успешният ход беше довеждането на царя и създаването на НДСВ. Преди сегашните избори лидерите на БСП повтаряха и повтаряха, че няма нищо неестествено в това, зад Манолова да застанат и леви, и десни, само и само да бъде свалена Фандъкова. От ДБ казваха същото, но по-завоалирано. Манолова се извини за Костинброд, за Орешарски, за Пеевски, дори подкрепи протестите срещу избирането Гешев, само и само да се хареса на десните. И се хареса на 44 процента от тях.
  Тъй като политиката е изкуство на възможното, компромисите са неизбежни. Но когато се прави компромис, старанието е той да бъде възможно най-малък и да не накърнява основополагащите принципи. Подкрепата на Манолова прехвърли критичния праг.
  Спомням си, че някога отдавна Иван Костов беше казал, че в политиката най-важното е да стоиш на позиция. Тези негови думи ме бяха впечатлили. Сега станахме свидетели на точно обратното.
  Теодора Димова
  Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Кучката“, „Любовници“, „Невинните“ и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ „Емине“, „Майките“, „Адриана“ и „Марма, Мариам“, както и повестта „Последният рожден ден“. През 2006 г. „Майките“ спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. Нейният роман „Влакът за Емаус“ (2013) спечели наградата за проза на портал Култура за 2014 г. Най-новият ѝ роман – „Поразените“ – излезе през август 2019 г., публикуван от издателство „Сиела“.

  • Теодора пуска фейкове, но въпросът е защо го прави и кого обслужва.

  • ВЪЗХИТИТЕЛНО! БЪЛГАРИЯ ще ПРЕБЪДЕ с хора като ТЕОДОРА!

 3. Е защо така,бе? Беше ми забавно да чета злъчните кометари на придворната интелигенция. Всъщност много повече придворна, отколкото интелигенция.

 4. Жалко, но се надявам да се възстанови подобно издание под друга форма

 5. ЩЕ МИ ЛИПСВАТЕ, Г-Н ПЕТРОВ, ВИЕ И ВАШИЯТ ЕКИП, С НЕВЕРОЯТНО ОБЕКТИВНАТА ОЦЕНКА НА ЖУРНАЛИСТ ОТ ГОЛЯМА КЛАСА! НАДЯВАМ СЕ СКОРО ПАК ДА ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ЧЕТА! ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ!

 6. Наистина ще ми липсва Вашата обективност, защото възгледите ни по кардиналните проблеми на нашето време съвпадат. Желая успех на Вас и екипа Ви и се надявам на нови известия.
  Една силна прегръдка за „коалиционния Ви партньор” !

 7. Искрено съжалявам, че vevesti.bg спира. Тук получавах качествени анализи и достоверна информация. Дано се намери издател, който да продължи съществуването на този сайт. Имаме крещяща нужда от истински новини. Благодаря ти Евгени Петров!

 8. Жалко! Един от малкото информационни сайтове, които четях!

 9. Умря циганката и сега Бойко ще трябва сам да се хвали … ама той и без това си го прави, така че няма да има никаква разлика без вас.

  • Като не можеш да кажеш нещо добро, не се навирай там, където не ти е работата, трол! Отивай и си чети своите сайтове и си гледай БТВ!

  • Тролове много, но Вевести. Бг е една обективна журналистическа медия.

 10. Хм ..жалко . Единствените , които четях преди всичко друго .
  Успехи г-н Петров!

 11. Вевести е първия сайт, който сутрин отварям – за да започне денят ми с порция нормални новини, преди да е „потекла помията“. Успех на хората от екипа и до нови срещи!

 12. ЖАЛКО !!! БЕШЕ ДОБЪР СЪБЕСЕДНИК !!! ДОВИЖДАНЕ !!!!

 13. Често ви ретуитвах, защото поднасяхте обективно информацията. И сте десни, като мен. Бъдете благословени! Успех на целия Ви екип! До нови срещи!

 14. Жалко! Един от малкото обективни информационни сайтове!

 15. Благодарим Ви, г-н Петров! Ще ни липсвате.

  На добър час!

Коментарите са ограничени.